Sep. 11.

De Edese 4-daagse 2013

Een Loopje genomen in: Ede

Het loopje duurde in km: 110

De tijdsduur was: 4 dagen

De organiserende instantie:

De verzorging was: Prima

Dag 1

De dag van Wekerom

Het is woensdag 28 augustus 2013 als om half 5 mijn wekker afloopt. Vandaag is de start van de Edese 4-daagse en ook dit jaar wil ik hem graag gaan lopen. De auto word volgeladen, de vouwwagen er achter gehangen en net iets voor zessen ben ik op weg richting  Ede. Om 07.10 kom ik op camping Oldenhove aan. Er is nog niemand bij de receptie dus zet ik, zoals was afgesproken, de vouwwagen op de parkeerplaats en vertrek ik naar de startlocatie van de 4 daagse in hotel Bosrand.

Het is gezellig druk en ik zie al snel een paar bekenden. Trudy, Ilonka, Jos en Rob zijn al aanwezig en we praatten even bij hoe het met iedereen gaat. Als ik vertel dat ik toch nog wel behoorlijk last van mijn stijve nek heb, bied Harry de EHBO-er aan om mij nek even te masseren. Hier maak ik graag gebruik van en als hij klaar is bemerk ik een grote verbetering. Ik kan na 2 dagen weer zonder pijn na rechts kijken wat niet alleen met wandelen maar ook met autorijden toch wel zeer prettig is.

Het is de eerste dag vandaag en deze dag heet de dag van Wekerom. Na vertrek steken we eerst even de weg over, dan een klein stukje bos om vervolgens langs een lang stuk met maïsvelden en naast een stukje bos te lopen. Het is jammer dat de we daar al niet door het bos geleid worden maar niet getreurd uiteindelijk zien we de pijl dat we linksaf het bos wel in mogen.

P1580441

Vanaf nu begint eigenlijk het grote genieten. Door het bos wandelen vind ik sowieso prettig maar dat we nu dan ook nog over de heide heen mogen lopen maakt het helemaal een feest. Het is namelijk deze week ook de Heideweek (en niet de heidense week) en de heide staat dan ook volop in bloei. Het is 1 grote paarse gloed die er over de heide ligt.

P1580481Een stukje verder loop ik over het beroemde en beruchte Wekeromsezand. Dit ziet er uit als een stuk strand, het loopt ook zo zwaar als op het strand en je schoenen zitten net zo vol met zand als op het strand, maar je ziet, hoort of ruikt de zee niet. Toch wel raar hoor.

Op ongeveer 11 km kom ik bij de eerste rust aan. Na even een broodje en een colaatje te hebben genuttigd ga ik  verder. Na ongeveer 1 km haal ik een dame in en we beginnen een praatje. Deze dame heeft vroeger in Den Haag gewoond maar is nu al zeker  40 jaar in deze omgeving gesetteld . Ze verteld tijdens het wandelen leuke weetjes en anekdotes over deze streek en zo gaan al wandelend en babbelend de meters onder ons door alwaar we op 21 km bij de tweede rust aankomen.

Na ook nu weer de nodige versnapering tot ons te hebben genomen maken we ons op voor de laatste 10 km van deze dag. Dit gedeelte loopt voor een groot gedeelte langs een spoorlijn. Deze spoorlijn word in de plaatselijke kringen ook wel het kippenlijntje genoemd daar het spoor door het plaatsje Barneveld heen rijdt.

P1580521

Uiteindelijk bereiken wij om net iets voor drieën de finish. Nadat ik mij afgemeld heb en een startkaart voor de volgende dag in ontvangst heb genomen, besluit ik om eerste maar even snel de boodschappen te gaan doen (te snel zal later blijken). Bij terugkomst op de camping ben ik net begonnen met het opzetten van de vouwwagen als ik een bekende stem hoort vragen “kan ik je helpen?”  Het zijn de buurtjes van vorig jaar en een hartelijk weerzien volgt. Uiteraard ben ik blij met hun hulp maar eerst doen we even een bakkie en praten we wat bij. Ze zitten nu wel iets verder bij mij vandaan ten opzichte van het vorig jaar, maar ze hadden al gehoord dat ik ook weer zou zijn. Met de hulp van hun is de vouwwagen snel opgezet en ze zijn zo lief om mij ook even mee te helpen met het opzetten van de voortent, zodat ik dat niet in donderdagavond met Ineke hoeft te doen. Na nogmaals boodschappen te hebben gedaan, gegeten en de afwas heb ik nog een genoeglijk uurtje met de buurtjes doorgebracht. Als ik daarna eenmaal een lekker douche heb genomen, mijn moeder nog even heb gebeld en de wekker heb gezet, sluit ik mijn ogen om aan een welverdiende nachtrust te beginnen.

 

Dag 2

De dag van Otterlo

Het is half 7 geweest als ik mijn bed uitkom. Brrrr wat is het koud zeg, een blik op de telefoon geeft aan dat het maar 10 graden is. Ik kleed me snel om en begin met het klaar maken van mijn ontbijt en de broodjes voor later op de dag. Het is nog voor achten als ik de parkeerplaats bij de startlocatie op rijd. Bij het uitstappen zie ik Rob Mans en nadat de eerste knip op de startkaart voor vandaag een feit is gaan wij gezamenlijk op weg. We lopen even samen maar Rob heeft een veel hoger tempo dan ik en al snel besluiten we dat ieder beter zijn eigen tempo kan lopen.

Vandaag word het ook wel de dag van Otterlo genoemd. In 2012 was dit de vierde dag en deze heb ik toen met Jannie in de gietregen gelopen. Dit keer is het droog en volgens de weerberichten blijft het ook droog. In een niet al te snel tempo loop ik lekker verder, het is ook bijna allemaal onverhard en ik zie nu wat ik vorig jaar allemaal heb gemist.

P1580589 Het is prachtig hier, hoewel het met al die zandpaadjes wel een zwaar parcours is. De eerste rust heb ik vrij kort gehouden en op 13 km zit al de tweede rust. Deze rust is in Otterlo alwaar Coby, de zus van Trudy, met de kniptang klaar staat. Ik besluit om dan maar gelijk wat te eten en te drinken te nemen. Het is echter maar goed dat ik dat allemaal zelf bij mij heb daar de bediening het zo druk heeft dat ze rechterzijde van het terras in het geheel vergeten.

Ik ga weer verder en loop langs een gedenkteken voor Canadese militairen en een begraafplaats voor de soldaten uit het gemenebest. Het blijft toch altijd indrukwekkend om te weten dat daar mensen begraven liggen die voor onze vrijheid hebben gestreden.

P1580571

De route gaat verder het gebied ‘ De Zanding‘ in en dit gebied doet zijn naam eer aan. De paden waar over we lopen zijn prachtig maar het is wel mul zand. Vreselijk zwaar dus en om het iets makkelijker te hebben loop ik nu vaak over de bermkanten want dan wel weer erg ongelijk is maar toch wel iets beter te doen. Ik ben blij als eindelijk de derde rust inzicht komt.

Deze is bij Theetuin De Mossel. Dit is ook weer een heerlijke plek om even rust te houden en bij te komen. Als ik zo een beetje naar de mijn mede wandelaars luister blijkt wel dat ik niet de enige ben die dit gedeelte als erg zwaar heeft ervaren.

 

P1580600Verder lopend kom ik langs een aantal stenen die ik nog steeds vind lijken op een stel zetpillen voor reuzen met hoofdpijn. Later in de week hoor ik van en medewandelaar dat het kunst is en dat mijn opmerking door de kunstenaar niet echt gewaardeerd zal worden, maar dat hij stiekem mijn mening wel deelt. Even verderop gaat de route langs een imkerveld. Gelukkig voor mij geen bijtje te zien, hoewel dat eigenlijk helemaal niet zo’n goed teken is. Een stukje verder kom ik langs een uitkijktoren die ik dan ook even beklim. Het uitzicht is adembenemend hier, zo over de heide kijkend, die prachtig bomen die daar staan en in de verte zie ik zelfs nog enkele wilde paarden. De route leidt verder langs een lang hek, niet het mooiste gedeelte van vandaag maar het is wel ongeveer het best begaande gedeelte. Uiteindelijk ben ik vandaag net voor drieën weer terug bij het startbureau.

Na mij te hebben afgemeld en de kaart voor morgen in ontvangst heb genomen, neem ik gezellig met Jos nog wat te drinken op het terras. Nu nog even bij deze keer de Jumbo boodschappen te hebben gedaan, lekker lang gedoucht en ook nog wat gegeten te hebben is het wachten op Ineke. Zij arriveert net iets over half negen en nadat zij zich heeft aangemeld bij de receptie gaan we haar spullen uitpakken. Helaas, helaas het blijkt dat Ineke haar slaapzak is vergeten. Gelukkig voor haar heb ik een extra slaapzak bij me, maar als echte koukleum zie ik de nacht toch wel met wat angst tegemoet. Wanneer ik Ineke even voorstelt aan de buurtjes blijken zij nog 2 extra fleece dekentjes bij zich te hebben die wij heel lief van hun mogen lenen.

 

Dag 3.

De dag van Renkum

yjys

Mijn nachtrust was prima maar Ineke heeft jammer genoeg haast niet geslapen. De snelweg die hier toch redelijk in de buurt ligt, de overkomende vliegtuigen om 11.00 uur ‘s avonds, de kou en zelfs een zoemende mug hebben haar halve nacht wakker gehouden. Na alle ochtend rituelen in een iets wat rustig tempo te hebben uitgevoerd zijn wij vandaag om net iets over achten op het startbureau. Hier zien we Gon en Jannie en word er nog even een startfoto gemaakt. Vol goede moed gaan we met zijn drietjes (Gon, Ineke en ik) van start voor de 30 km. Jannie loopt de 20 km en mag nog een klein half uurtje wachten. We lopen een rustig tempo, er moet tenslotte behoorlijk wat bij geklets worden en zo raken we eigenlijk ongemerkt op de eerste rust op 7 km.

een medewandelaar maakt deze foto van ons

We nemen het er vandaag van en houden best wel lang rust. Als we verder gaan heeft Ineke last van een steentje in haar schoenen. We zoeken een bankje op, alwaar de steen verwijdert word en gaan weer vrolijk verder. Al snel echter heb ik het idee dat we de splitsing hebben gemist. Als ik hierover tegen Gon en Ineke begin, verteld een andere wandelaar dat dat niet zo is en dat wij op de juiste route zitten. We lopen dan maar door. Op het moment echter dat wij bij de rust aankomen blijkt dat we inderdaad de splitsing hebben gemist. Hier baal ik behoorlijk van maar het is niet anders. Terug lopen is nu ook geen reële optie meer dus gaan we nadat we gerust hebben maar verder.

P1580643

Het is dan ook net iets over 1nen als we terug zijn bij het startbureau, waar Trudy lachend ons verhaal aanhoort. Jammer genoeg zijn de bordjes van de 10 km al opgehaald dus de afstand voor vandaag blijft 20 km. We nemen het er nu ook maar van en gaan lekker op het terras in het zonnetje zitten. We hebben veel lol om het stomverbaasde gezicht van Rob Mans als hij binnen komt lopen. We kunnen soms best wel doorlopen hoor Rob, maar 10 km minder doet de tijd ook een eind sneller lijken. Rob komt ook bij ons zitten en zo wachten we met zijn allen op Jannie.

Na nog enkele versnapering tot ons genomen te hebben gaan Ineke en ik weer terug naar de camping. Om kwart voor 7 halen we Jannie op bij hotel Bosrand en rijden we stad in want we gaan uiteten. Gon is dan al in de stad en weet een leuk, gezellig en betaalbaar eetgelegenheid. Het word pizzeria Brutus waar we met veel plezier de avond verder hebben doorgebracht.

Ineke en Larissa 2

 

Dag 4

De dag van Reemst

Het is zaterdag, vandaag is het de laatste dag van de Edese 4-daagse. Het was vannacht een stuk minder koud en Ineke heeft deze nacht wel lekker geslapen. Tijdens het ontbijt horen we de eerste regendruppels vallen. Buienradar heeft dan ook voor de in ochtend buien voorspelt maar de loop van de dag zou het droog moeten zijn. Als we na alle ochtendrituelen na de startlocatie rijden regent het nog heel zachtjes maar gelukkig is het al zeer snel weer droog.

De route die we vandaag lopen is dezelfde route die we 2012 op de eerste dag liepen. Dit vind ik de mooiste etappe, we gaan eerst door een stukje bos en voor dat je het weet loop je over de prachtige heide.

P1580744

Tijdens het wandelen blijk dat we vandaag ook wandeling voor Kika is georganiseerd. Hun route en de onze doorkruisen elkaar af en toe. Een medewandelaar begint met ons een gesprek hierover en verteld dat je alleen al om mee te doen een startgeld van 750 euro mee moet brengen. Hij heeft zelf ooit eens met een Novib tocht mee gedaan, alwaar het startgeld 3500 euro was, en vind 750 euro eigenlijk helemaal niet zoveel. Zelf denk ik daar toch heel anders over.
We lopen verder en komen bij de eerste rust van vandaag, theetuin De Mossel. Als we net aan een drankje zitten komt daar ook Wil aangelopen. Na de inwendige mens van overige nodige voedingstoffen te hebben voorzien gaan we dan ook met zijn drietjes verder.

We hebben geluk gehad, het tot nu toe steeds droog gebleven. Uiteraard kan dat niet zo blijven duren. Er valt nu toch echt wel een stevige bui. Onze mazzel is echter dat wij net op dit moment op een zandweg lopen met aan beide zijde grote bomen die nog volop in het blad zitten. Het is net een hele grote paraplu op deze manier. We zien de regen voornamelijk maar hebben er zelf nauwelijks hinder van.

Ineke heeft even behoefte aan wat muziek en zet haar mp3 speler terwijl ik gezellig babbelend met Wil verder loop. Vlak voor we bij de tweede rust van vandaag zijn, is er een tunneltje onder de snelweg door. Ik vertel mijn BDE verhaal van verleden jaar en wil doet spontaan zijn bril af om dit ook eens mee te maken. Jammer genoeg is het niet zo heel zonnig nu, maar Wil kreeg toch wel een goed idee van wat ik bedoelde.

P1020584

Na het tunneltje volgt al snel de rust. Bij deze rust is Jos de vrijwilliger. We nemen wat te eten, evenzo worden er de ook weer de nodige foto’s gemaakt om dit moment vast te leggen. Juist als we willen willen vertrekken komen Otto en Lara  aangelopen. Leuk om hun ook nog even te zien.

We gaan weer verder het bos in. Nu volgt er een vrij lang gedeelte alsmaar rechtdoor. Hoewel het begin door het bos gaat en je daarna door het hoge gras loopt voelt dit toch wel aan als erg lang. Aan alles komt een uiteindelijk een eind en zo ook aan dit pad en zelfs zo’n  200 meter eerder als gedacht. Het is nu nog maar een klein stukje naar de laatste rustpost van vandaag. Onderweg komen we nog een grappig waarschuwingsbordje tegen.

P1580827

We komen bij laatste rust aan van deze dag en de vierdaagse, het Natuurcentrum de Veluwe. Dit vind ik de mooiste rust die ze hebben. Je kan er prachtige dieren en planten tekeningen kopen en afgelopen jaar zag ik hier een heel leuk klein cadeautje voor Ineke, die ik toen helaas vanwege een lege portemonnaie niet kon kopen. Dan dit jaar maar, en hoewel hij niet precies de zelfde is als wat ik in gedachte had is Ineke toch aangenaam verrast er mee. Het is een sleutelhanger met een schaapje er op.

We gaan weer verder voor het onze laatste kilometers van deze 4-daagse. Eerst nog even een stukje heide waar Ineke nog wat bramen plukt en dan als toetje nog even een stukje bos. Bij de finish worden we opgewacht door uiteraard Trudy, maar ook Jannie en Aike zitten nog lief op ons te wachten. We nemen nog een afscheidsborrel op het terras en nemen de afgelopen dagen door. Het is duidelijk dat iedereen volop genoten heeft van de prachtige maar soms toch ook wel zware tochten.

Nadat we afscheid van iedereen hebben genomen gaan we weer terug naar de camping, alwaar wij eerst de rekening voldoen en na het nemen van een douche word alles weer ingepakt en in de auto’s gezet. Als we klaar zijn komen de buurtjes nog even kijken. We geven ze dekens die we mochten lenen terug en hebben er een lekkere fles wijn bij gedaan. We worden hier hartelijk voor bedankt en als afscheid doen we nog effe een bakkie bij ze. Het is dan ook iets over zevenen als we van de
camping vertrekken en de 4 daagse van dit jaar er echt helemaal opzit.

 

De foto’s zijn van Ineke Hutters, Jaap Haalboom en Jannie Bakker.

 

 

 

 

By laris | Posted in Loopverslagen | Both comments and trackbacks are currently closed.

Tagged: , , , , , , , ,