Jun. 17.

17 Juni: Van Maassluis naar Hoogvliet

De tweede etappe van Maassluis naar Hoogvliet.

Afstand: 28 Km

Totaal: 52 Km

 

Voor vandaag heb ik de 2 etappe van Maassluis naar Hoogvliet  op de planning staan. Om 9 uur vertrek naar ik Hoogvliet om daar bij het bekende metrostation (hier start ook een RET tocht) de metro naar Schiedam centraal te pakken.  In Schiedam aangekomen blijkt dat mijn Ov-kaart toch nog niet geactiveerd is om met de trein mee te mogen en even denk ik er over om dan maar zwart te rijden.  Gelukkig wint het gezonde verstand en ga ik maar naar de service balie waar mijn kaart daar eindelijk dan voor treinen geactiveerd word. Door dit geintje mis ik wel mijn trein en heb dus nu gelijk dan al verplicht 25 minuten rust. Als ik in de daaropvolgende trein door een vriendelijke controleur gevraagd om mijn vervoersbewijs  ben ik echter toch wel blij ik mijn gezond verstand heb gevolgd.

Na aankomst op het station in Maassluis dat nu als startplek fungeert loop ik richting het pontje naar Rozenburg. Deze pont kost voor een wandelaar 0,75 cent en ik betaal braaf want ik lees op het bord in zeer ambtelijke taal dat bij het niet kunnen tonen van een geldig plaatsbewijs er een boete is die maar liefst 3 keer het bedrag is van een enkelvoudige overtocht. Tja ze zullen het wel neer moeten zetten maar ik denk niet dat een boete van €2,25 nu echt indruk maakt.

In Rozenburg aangekomen wandel ik eerst nog even door een klein parkje maar al snel loop ik langs de Maas.  Dit gedeelte van de route laat mooi zien hoe de nederlandse industrie en handel gebruik maken van de rivieren. Verder wandelend en intussen een telefoontje van een vriendin beantwoordend  loop ik over 3  bruggen heen, respectievelijk de Calandbrug, de Harmesenbrug  en de Brielsebrug, richting het plaatsje Zwartewaal. Hier neem ik bij de haven, onder een beeld van een paar voluptueuze dames even een rustpauze.

Het gedeelte naar Heenvliet toe is een wat lange saaie weg en het gedeelte tussen Heenvliet en Geervliet zal ook wel nooit een prijs winnen voor mooiste wandelpad maar de plaatsjes zelf zijn erg leuk en mooi om te zien. Mooie pittoreske huisjes en er overvalt mij een soort Anton Piek gevoel. Ik loop zo om heen te kijken en prompt mis ik een markering. Ach daardoor zie ik toch ook  nog een mooi watertje met een sluisje. Dankzij de gps ben ik gelukkig wel weer snel op de route.

De route gaat verder door Spijkenisse.  Het eerste gedeelte gaat langs een lange dijk .  Halverwege de dijk  neem ik nog een kleine pauze, hier was ik wel even aan toe. Na nog een klein stukje park door kom ik bij een bekende brug uit. De Spijkernisserbrug. Deze zien we vaak als we in Hoogvliet wandelen maar dan van de andere kant af. Het is voor mij de eerste keer dat ik ook echt over deze brug wandel. Als ik de brug overloop herinner ik mij iets en vrees ik al met grote vrezen en jawel hoor het gedeelte met de vlonders zit ook op de route. Ze zijn hoewel het best geregend heeft de laatste tijd niet  al te glad en het lukt me om ook deze hindernis heelhuids door te komen. Nog even een klein stukje over de dijk en dat zit het er op voor vandaag. Alleen nog even naar het metrostation toe lopen.

 

Nu gaat het echter mis. Ik heb vanochtend het metrostation als waypoint in mijn gps opgeslagen. Ergens is dit toch niet helemaal goed gegaan.  De gps geeft aan dat het punt in mijn woonplaats te Dordrecht ligt. Het duurt echter ook even voor ik dit allemaal in de gaten heb en ik loop dan nu een behoorlijk stuk om. (Niet tot Dordrecht zo erg was het nou ook weer niet) Gelukkig zijn de mensen onderweg wel zo vriendelijk om mij de juiste route te vertellen en zo ben ik na 28 km gewandeld te hebben weer terug bij het metro station in Hoogvliet.

 

Al met al weer een leuke tocht gewandeld, droog weer maar wel veel wind, pittoreske dorpjes bezocht en de markering was op dit gedeelte velen malen beter als bij de eerste etappe.

De foto’s kunt u hier vinden

By laris | Posted in LAW 6: Het grote rivierenpad | Both comments and trackbacks are currently closed.  • Ineke says:
    June 22, 2012 at 15:27 -

    Toen ik het stukje las over de vlonders moest ik wel weer lachen: ik zag het helemaal voor me hoe jij die vlonders bedwingt! Je bent langs “De Put van Heenvliet” gelopen. Daar is ooit een jongetje dood gevonden, vermoord!
    En dat beeld in Zwartewaal ken ik :-D . Je hebt ook een stukje langs het Hartelkanaal gelopen zag ik op de foto’s en ik had je natuurlijk zo de weg terug naar Hoogvliet kunnen wijzen, maar ja, ik was op vakantie! De volgende keer dan maar?