May. 06.

5 mei 2012: 29ste Bevrijdingstocht Dordrecht

Een Loopje genomen in: Dordrecht

Het loopje duurde in km: 15

De tijdsduur was: 3:30

De organiserende instantie: St. Wandelsport Dordrecht e.o.

De verzorging was: Prima, de bepijling was overmacht.

Vandaag doen ik het eens rustig aan. Na de KM van verleden week en het feit dat ik vanmiddag nog moet gaan werken heb ik gekozen voor de bevrijdingstocht in mijn eigen woonplaats Dordrecht en dan wel voor de 15km. Dit is de enige tocht in Dordrecht waar bij je  een stukje door het prachtige oude centrum van Dordrecht wandelt.

Het is al aardig druk als ik even over 08.00 in het startbureau aankom. Het weer werkt nog even niet mee, het miezert net te weinig voor de poncho en net te veel om droog te blijven. Het is nog geen kwart over 8 als Leo al binnen komt. Ik complimenteer hem dit feit, Leo die warempel eens lekker op tijd is, dat we dat nog eens beleven. Een paar minuutjes later  is ook Ineke gearriveerd en melden wij ons aan.

Het begin van de route loopt eigenlijk een stuk door het buiten gebied maar de organisatie heeft echt de leukste straatjes uitgezocht. Je merkt haast niet dat je over de lange dijken loopt. Zelfs voor mij als rasechte dordtenaar is dit een verrassend gedeelte. Ik weet wel dat het bestaat maar als je daar niet hoeft te zijn dan kom je ook zelden in deze buitengelegen contreien.

Het is gezellig met zijn 3tjes en al kletsend lopen we door verschillende parkjes en over een stukje route van de KM D-R-D van verleden jaar naar de eerste rust bij de familie Bijl. Deze familie zet elk jaar met 5 mei hun tuin, straat, garage en wc ter beschikking voor de wandelaars, waarvoor dank je wel. We drinken wat en genieten even van onze rust.

We gaan verder langs mijn oude woning via het Dubbelmondepark, langs de rondweg, waar we over een heel leuk alternatief paadje hebben gelopen. Door het volgende parkje gewandeld komen we aan bij het Halmaheiraplein. Vanaf hier word het op de routebeschrijving lopen. Er hangen geen pijlen meer wat op zich best vreemd is daar er tot hier toe perfect gepijld is. Daar ik deze buurt als mijn broekzak ken maak ik mij niet druk. De route beschrijving lezend moet het allemaal geen problemen geven. Ineke geeft af en toe een goede imitatie van Thomas de ongelovige weer, maar Leo heeft gelukkig wel vertrouwen in me

We lopen langs het monument voor oorlogsslachtoffers dat vandaag natuurlijk nog vol ligt met kransen en bloemen. De weg overstekend gaan we het park Merwestein in. Dit is het oudste door de gemeente aangekocht openbaar groen van Dordrecht en heeft ook heel leuk een hertenkamp.

We lopen een klein stukje verkeerd maar het geeft niet want nu zien we gelijk nog een zeer mooi stukje singel van Dordrecht. Via de Vrieseweg, Vrieseplein en Vriesebrug lopen we door de museumstraat naar het Arendsmaartenhof. Als ik iets over het hof vertel blijkt er opdat moment net 1 van de beheerders aanwezig te zijn en mogen we even in de regentenkamer naar binnen waar we nog een verdere uitleg krijgen over het Arentsmaartenhofhof.


Via de Nieuwstraat, voor mensen met kleine kinderen waarschijnlijk erg bekend omdat daar de rij voor de bezichtiging van het Sinterklaashuis begint, lopen we via de Hofstraat Het Hof zelf binnen. Het hof speelde een grote rol in de Nederlandse geschiedenis, er werd hier onder andere de eerste vrije Statenvergadering gehouden. We lopen weer verder langs de muntstraat en via het Zakkendraagersstraatje, dit is het smalste straatje van Nederland, over de Voorstraat en pakken we gelijk nog even Het huis der onbeschaamde mee, even over de Nieuwburg zodat we nog een prachtige wat eigenwijze zonnewijzer kunnen bekijken, via de Taankade na het 3 rivierenpunt. Ook hier wijken we even af van de route om even door het Groothoofdspoort te wandelen. Deze poort speelt een belangrijke rol in de Dordrechtse geschiedenis en de grote uit de geschiedenis (Napoleon,Willem van Orange) zijn door deze poort gelopen toen zij Dordrecht bezochten.

We zitten nu op zo’n 12km en het laatste gedeelte van de tocht lopen we lekker rustig verder. Leo wil perse via een metalen trap omhoog en ja we hebben de goede route genomen zodat dat ook gaat lukken. Nog even langs het Wantijpark en een stukje dijk en na 3,5 uur zijn we weer terug. We drinken nog wat en vonden het een leuke tocht. Het is een beetje jammer dat we maar zo’n klein stukje van het oude gedeelte van Dordrecht hebben gezien maar ja dan hadden we maar ook niet voor de 15km moeten kiezen.

Al met al, een zeer leuk en soms verrassende route gelopen, het blijft jammer dat sommige mensen het niet kunnen laten om pijlen te verwijderen en te vernielen, het weer had iets beter gekund maar ja dan had Leo voor noppes zijn paraplu meegenomen en het gezelschap was weer helemaal prima.

 

By laris | Posted in Loopverslagen | Both comments and trackbacks are currently closed.

Tagged: , , , ,