Apr. 29.

27/28 april 2012 Kennedymars Ridderkerk-Dordrecht-Ridderkerk

Een Loopje genomen in: Ridderkerk-Dordrecht-Ridderkerk

Het loopje duurde in km: 80

De tijdsduur was: 16:25

De organiserende instantie: RWV/WIK

De verzorging was: Prima met een paar verbeter puntjes.

OP 27 april om 23.00 start De Kennedymars van RWV/WIK. Dit jaar gaat deze van Ridderkerk naar Dordrecht en weer naar Ridderkerk terug. Als je dan niet de kortste route neemt kom je op een ruime 80 kilometers uit. Dit alles moet wandelend volbracht worden en bij de RWV/WIK ook nog eens binnen 18 uur. In de week ervoor word de weervoorspelling met grote obsessie gevolgd, heb ik de om de haverklap last van gekke pijntjes en wil ik eigenlijk maar 1 ding en dat is starten.

Eindelijk is het dan vrijdag avond en mams zet mij om even over 22.00 af bij het startbureau De Fakkel in Ridderkerk. Het is al lekker druk met vele wandelvrienden van het W4W forum. Handen worden geschud, er word geknuffeld en een groepsfoto gemaakt. Nog even inschrijven, tas in de vrachtwagen en voor we het weten is het tijd voor de start. Gijs houd zijn praatje en om exact 23.00 mogen we vertrekken.

Voor mijn wandelmaatje Silvia is het haar eerste KM. We hebben dan ook afgesproken deze voornamelijk samen te lopen en we zien wel met wie er verder aansluit. Het tempo word er gelijk goed ingezet en tot mijn eigen verbazing kan ik goed mee komen. Daar ik normaal een langzamer starter ben valt ook Esther en Silvia dit op. Heb het toch ook nut gehad om een paar wandelingen met hun mee te lopen. We lopen Ridderkerk uit, over de Alblasserdamse brug naar de eerste verzorgingspost (VP).

Het is hier vrij druk en daar we pas net een anderhalf uurtje gewandeld hebben nemen we alleen wat te drinken en gaan we gelijk verder. De route  gaat nu ten opzichte van verleden jaar anders maar Darcy (Mar) blijkt dit te weten en staat langs de kant van de weg ons toe te juichen. Erg lief van haar. Via de kinderdijk lopen we langs de wereld beroemde molens. Helaas zijn deze nu niet verlicht, het is nog te vroeg in het seizoen. Carola, Trudy, Ed en Bernard_dt lopen hier even met ons mee.

De volgende VP is op 17km maar aangezien we niet kunnen en/of willen gaan zitten loop ik met Silvia gelijk weer verder. Dit gedeelte heeft zeer lange wegen maar daar ze vrij kronkelig zijn merk je het haast niet. Rob uit Katwijk met wie ik verleden jaar deze KM mede heb gelopen, wandelt dit gedeelte van de tocht met ons mee. Erg leuk om hem weer even te zien en wat herinneringen aan verleden jaar mee op te halen.

De eerste grote rust is op 22,5 km bij cafe De Krom. Hier kunnen we over onze tas beschikken er is voldoende zitplaats en ook kan er van de sanitaire voorziening gebruik gemaakt worden. Esther en haar vader Barry zien we ook op deze rust. Met Silvia heb ik afgesproken om in het begin vrij strakke rustpauzes te houden zodat we aan het eind het wat rustiger aan kunnen doen mocht dat nodig zijn.

Na de tas weer in de vrachtwagen te hebben gezet gaan we verder voor het tweede gedeelte van de tocht. De route gaat nu een eind door het bos heen en hoewel het best goed opletten is waar je je voeten zet loop ik te genieten. Overdag of midden in de nacht een stukje bos mag voor mij altijd wel. We lopen verder en komen nu Papendrecht binnen. Het is de eerste en laatste keer van mijn leven dat ik bij rood licht de A15/N3 durf over te steken. Zo stil is het nog op straat. De route gaat verder door Papendrecht en ik merk toch wel dat ik nu op steeds meer bekend terrein gaat lopen.

Bij de volgende VP zitten Esther en Barry op ons te wachten. Ook Dirk Botu sluit zich aan en na wat gedronken en gegeten te hebben gaan we verder. Via de Sliedrechtse spoorburg lopen we Dordrecht binnen. Door recreatie gebied De Merwelanden, langs de skibaan en via een zeer lang stuk glibberende grasdijk belanden we op de volgende VP op 36.4km.

Op naar de tweede grote rust gaat het nu toch echt regenen. Al  twijfelen we nog wel even of nu de regenkleding al aan zullen doen of nog even te wachten want het is toch makkelijker om dat even zittend op de rustpost te doen neemt eigenlijk moeder natuur de beslissing uit onze handen door het nog harder te laten regenen. We doen ze nu terplekke aan. Hier even een ondersteunende arm en daar wat overige hand en spandiensten is de regenkleding toch aangekregen.

Bij de tweede rustpost aan gekomen blijkt dit ook echt de juiste beslissing te zijn geweest. Er is ergens een communicatie fout opgetreden en het gebouw waar de rustpost zou moeten zijn is niet open. Er is snel een soort partytent opgezet en men doet zijn best om ons toch nog wat lekkers te geven maar met maar 2 stoelen en door de regen is er niet de mogelijkheid om even te gaan zitten. Ook is er geen sanitaire voorziening. De nodige sms’jes komen binnen, erg lief allemaal maar dankzij het slechte weer en de obesitasachtige vingers krijg ik het niet voor elkaar om terug te sms’en. Wel is het prettig om weer even over je tas te kunnen beschikken en mijn heuptas vul ik gelijk weer een eind aan met de nodige chocolade en colaatjes.

We houden maar kort rust en vervolgen onze route door Dordrecht heen. Dit is deze keer ook anders ten opzichte van verleden jaar. Via de wijken Dubbeldam, Sterrenburg, Nieuwkrispijn (300 meter van mijn eigen huis vandaan) en Oudkrispijn bereiken wij de VP onder de Zwijndrechtse brug op 45km. Hier kan gelukkig wel even gezeten worden. Gijs staat klaar met een lekkere fruitcocktail maar daar ook hier geen wc is (helaas geen camper meer) neem ik niet te veel.

We houden toch niet te lang rust. We zitten op betonnen paaltjes en dan trekt de kou helemaal snel in de spieren. Het starten gaat echt al niet meer lekker soepeltjes en hier beginnen we ook nog eens met gelijk een fikse trap omhoog om over de brug te kunnen gaan. Het blijft nog flink door regen als we over de brug zijn en de lindtsedijk op moeten. Dit is een lang vrij saai stuk met ook nog behoorlijk veel wind. Via de Develweg komen we bij de VP aan, deze is op 51km. Ook hier helaas geen wc en/of goede plek om te gaan zitten. Ik vrees dat ik toch echt tot aan de derde rustpost op 62 km moet gaan wachten om een keertje naar de wc te kunnen.

Het is nu wel een zo beetje opgehouden met regen maar de wind doet nog steeds zijn best. Silvia en ik lopen dit gedeelte zo beetje met zijn tweeën (Esther, Barry en Dirkbotu lopen zo’n 50 meter verder op) en we zetten allebei even een muziekje op. Hoewel ik niet echt een house muziek fan ben, vind ik het wel heerlijke muziek om op te lopen. Het tempo gaat ook weer iets omhoog en opeens lopen Sil en ik weer vooraan. Dat is eigenlijk maar goed ook. Dit gedeelte herinnerde ik me nog van verleden jaar . Je moet hier links af over een schelpenpad in door een stuk grasland lopen. De heren voor ons hebben dat niet in de gaten en hoe we ook roepen en zwaaien ze zien ons niet. Gelukkig zien ze even later zelf dat ze niet op de juiste route lopen. Esther, Dirk en Barry denken eerst nog dat Sil en ik degene zijn die verkeerd lopen maar die zien nu ook snel genoeg de pijlen. Dit gedeelte van de route loopt wat heuvelig, toch zeker van de derde categorie, en loop ik dus hele gedeeltes achterste voren. Ach het is ook weleens leuk om te waar je gelopen hebt in plaats van waar je na toe moet lopen.

De VP op 56 km word eigenlijk moeiteloos gehaald en het is nog 6 km tot aan de laatste grote rust waar ik eindelijk naar de wc kan gaan. We gaan snel weer verder in een soort van trimpark zien we opeens een dixie staan. Deze blijkt ook nog open en zelfs met wc papier voorradig te zijn en gelukkig eindelijk kan ik naar de wc. Wat een opluchting, ik hoef niet nog een uur lang de buikpijn te verbijten. Opgelucht loop ik verder via de heienoordtunnel en overige dijkjes naar de laatste grote rust op 62 km.

Hier staat Danyell om foto’s te maken. Lachend (tenminste een poging tot) ga ik met Barry op de foto. Ook Marco (man van Silvia) is hier voor de nodige ondersteuning en hij loopt de laatste 20 km met ons mee. Eindelijk kan er even op een echte bank gezeten worden. De regenkleding gaat uit, de sokken kunnen worden gewisseld, een klein blaartje bij Esther word behandeld en we houden ook gewoon echt even rust. Peterc komt hier ook binnen en verteld verder dat het met Rinster even niet zo lekker gaat. We hopen dat ze toch na wat gegeten te  hebben verder kan gaan en dit blijkt achteraf gelukkig ook zo te zijn. Ook horen wat dat Trudy helaas heeft moeten stoppen, dit in verband met rug klachten. Als we bijna willen vertrekken komt ook Geert (Hippo) binnen, hij verteld vol trots dat hij zo juist te horen heeft gekregen dat hij sinds half 10 deze ochtend opa is geworden. Nogmaals gefeliciteerd Geert.

Met zijn vijven gaan we weer verder, het starten word echt een drama maar even de mp3 op de oren en na een minuutje of 5 zit ik weer in me ritme. Er volgt nu een groot gedeelte door de Carnisse Grienden. Iedereen die daar wel eens gelopen heeft weet hoe glibberig het kan zijn als het geregend heeft.  Ook die vlonders zijn niet echt mijn hobby. Maar ook dit word beslecht en na de lange rechte weg (Danyell had me nog even gewaarschuwd) met heel veel tegen wind komen we op 68km bij de 1 na laatste VP aan.

Ik neem nog een paar boterhammetjes en Esther en Barry gaan alvast vooruit. Het tempo van Silvia ligt wat lager en bij mij is het frisse er nu ook wel vanaf. Met zijn drieën gaan we verder. Als ik even later nog een stuk chocolade neem zie ik Marco even kijken. Tja je lichaam vraagt nog maar om 1 ding nu en dat is energie. Slapen is nog geen optie dus dan maar eten. Je verbrand gemakkelijk zo’n  7000 calorieën dus dan mag een chocolaatje wel.

We gaan weer verder en lopen nu in een soort van park. We hebben hier duidelijk wat minder last van de wind. De afdeling schelppadlopers is dit jaar wel op haar wenken bedient want ook hier moeten we weer een heel eind over schelpenpaden lopen. De zin is er nu echt wel uit. De voeten gaan op automatisme, ze doen zeer, ik heb het koud, die wind tegen komt me me neus uit en ik heb er gewoon geen zin meer in.

Op 74km is de laatste VP voor deze dag. Hier kunnen we bij warempel eens even zitten. De vrijwilligers zijn weer allervriendelijkst en met de nodige bekertjes vla en toch nog maar een colaatje gaan we op voor de laatste 7km. We lopen onder de snelweg A16 en knooppunt Ridderkerk. Daar je normaal hier altijd met de auto over rijdt is het best wel leuk omdat nu zo eens te zien. Nog even een brug over, voelde nu echt wel aan als buitencategorie, een lange straat door en daar zien we de zus van Silvia. Druk foto’s makend en met de felicitaties op zak lopen we de laatste 200 meter. Ook Darcy staat al met fototoestel op ons te wachten. Ook Ineke die ons al heel lief heeft uitgezwaaid is er om ons te verwelkomen.

Het is 15.25 als we binnen lopen. Het is ons wederom gelukt. Ik heb een goede KM gelopen zeker gezien de regen, de wind en de voor mij veel te lage temperatuur. Het applaus als we binnen komen is ook als een warme deken en geloof me ik heb het koud gehad. Na de persoonlijke felicitaties van iedereen aan iedereen en een mooie bos bloemen van mams te hebben gekregen stap ik bij haar auto om weer terug naar Dordrecht te mogen. Deze KM zit in de pocket maar het zal zeker niet de laatste zijn.

Als laatste nog een even een applausje voor alle vrijwilligers die ondanks de regen en het soms opeens moeten improviseren van rusten en voorzieningsposten toch altijd de vriendelijkheid zelf waren. Dank jullie wel.

 

By laris | Posted in Loopverslagen | Both comments and trackbacks are currently closed.

Tagged: , , , , , , • Leuk verslag Larissa!! Gefeliciteerd met het uitlopen. Ook ik heb het koud gehad ;-)
  Groetjes Caroa

 • Applaus!!! Leuk verslag hoor. net of ik er een beetje bij was

 • Silvia says:
  April 29, 2012 at 16:58 -

  Leuk verslag Laris, da’s weer effe nagenieten!!
  Denk alweer stiekem na over de volgende Kennedymars!!!

 • Geert says:
  April 29, 2012 at 19:29 -

  He Larissa ,wat een leuk verslag.
  Ik heb al moeite om de plaatsnamen te onthouden van de dorpjes waar we doorheen gelopen zijn en jij weet zelfs de straatnamen!!!!!

  Groetjes Geert

  Ps Was bijna alweer vergeten hoe het weer was en vond het ook zo slecht nog niet :chic:

 • ingrid says:
  May 6, 2012 at 12:33 -

  Hai Laris!
  Wat gaaf om dit allemaal te lezen! Superleuk gedaan zo!
  En bovenal natuurlijk… Petje af, wat n prestatie!!!
  Liefs, ingrid