Jul. 04.

2 t/m 7 juni 2015 Almeerdaagse

Een Loopje genomen in: Almere

Het loopje duurde in km: 190

De tijdsduur was: 6 dagen

De verzorging was: Stg. Almeerdaagse

Totaal aantal km: 5136

Dag 120150601_204404
Tijdens de reünie van de Kennedymars van Somerenin 2014 zegt Sabine opeens: “Ik wil ook een 4 daagse lopen”. Uh ok, is goed maar welke wordt het dan? Het is nog een heel gezoek om een meerdaagse te vinden waar ik mag lopen en zij in de rolstoel mee kan. Uiteindelijk komen we uit bij de 6 daagse van Almere. Er worden de nodige e-mails met de organisatie uitgewisseld. Sabine spreekt ze zelfs nog op de kaderdag, en als het ook nog lukt om een camping te vinden die rolstoelvriendelijk is, staan alle seinen op groen.

 

Er zijn 5 startbureau’s bij deze tochten.. Het finish bureau is wel altijd op Almerebuiten. Wij kiezen deze dan ook als startbureau, zodat we geen gebruik hoeven te maken van het openbaar vervoer. Wij melden ons op dinsdag netjes aan, er blijkt dat er voor de mensen die de 40 km willen lopen een keus gemaakt moet worden tussen 34 of 44 km. Het is de eerste dag, we zijn nog fit, het wordt de 44 km vandaag. We gaan vol goede moed van start.

20150603_142601

De manier van pijlen is heel anders. We moeten groene bordjes met knooppunten in de gaten houden. Dit gaat al vrij snel mis, gelukkig zijn we er snel achter en zijn we weer terug op de route. Een paar kilometer verder gaat het weer mis, we zoeken ons het ongans maar hebben ook geen idee waar we zijn. Het vragen aan iemand gaat ook niet daar er alleen routepunten opstaan en geen straatnamen. We bellen zelfs met de organisatie maar die kan ons op dat moment niet helpen. Het duurt even maar na goed zoeken vinden we dan toch een bordje waardoor we weer verder kunnen.

 

Het is echter wel een halfverharding, hier hadden wij niet op gerekend. Het is te doen maar als dat het ergste is van vandaag…….helaas dus niet. We gaan verder, heuvel op, heuvel af en dit zo een keertje of 5 en het is nog steeds halfverharding. Hier krijgen we nu een graspad/zandpad van zo’n 100 meter. Sabine gaat dit zelf lopen en het kost veel tijd en energie maar het lukt haar wel. We gaan weer een heuveltje (halfverharding) op en nemen hier maar even pauze. We zijn op de 1 of andere manier al de eerste 2 rusten misgelopen.

We gaan verder en volgens de route is het volgende punt over 130 meter. Het stuk is echter wel gras/zandpad. Ik trek Sabine in de stoel achteruit over dit pad, helaas voor ons blijkt het pad geen 130 meter lang te zijn, maar blijkt het nog veel verder zo te gaan. Langzaam aan dan maar en met de nodige kracht en doorzetting komen we steeds verder. Echter halverwege gaat het mis. Ik stap in een kuil, ga onderuit en neem Sabine mee in mijn val. Gelukkig hebben we ons beiden niet geblesseerd en we lachen er maar om. Na te zijn opgestaan, de stoel weer recht te hebben gezet en we alle zand van ons hebben afgeveegd gaan we verder.

20150602_113224

Na een kleine kilometer zijn we dan eindelijk van dit pad af. Dit gedeelte heeft bijna een uur gekost. We hebben er dan ook even totaal geen zin meer in. Gelukkig regent het niet en waait het alleen anders was het nog vervelender geweest. We spreken een paar andere wandelaars. Ook zij hebben de nodige problemen met de route bepijling. We komen bij de derde officiële rust van vandaag aan. Dit is de Oostvaarder, maar hier kunnen we helaas geen colaatje bestellen, alleen maar van die zogenoemde gezonde drankjes. We komen in gesprek met 2 medewandelaars, ook zij zijn vaak aan het zoeken geweest naar de juiste route.

Als we verder gaan blijkt dat we weer een graspad op moeten. Dat dacht ik niet. We lopen terug naar de rust en vragen aan de mensen achter de balie of ze misschien een betere route voor ons hebben. Gelukkig, dat wel. We lopen nu heerlijk op verharde paden. De volgende rust waar we komen is in een zorgboerderij, wat een leuke rust is dit zeg. We worden allerhartelijkst ontvangen, de deur word open gehouden, een colaatje is hier wel te krijgen en nog voor een leuk prijsje. 20150603_112134Als we vertellen dat we moeite hebben met de bepijling en ook niet meer richting het Oostvaardersgebied willen gaan, krijgen we spontaan een andere, zeer eenvoudige route uitgelegd. Dit klinkt ons als muziek in de oren, het is wel een heel eind rechtdoor maar alles over klinkerbestrating of asfalt. Prima. Dit is goed te doen en zo staan we eigenlijk nog onverwachts weer bij de finish. We bespreken met de dame van het startbureau welke problemen we onderweg gehad hebben, en dat we nu maar net 20 km hebben gelopen en we nog wel iets meer willen lopen. Er blijkt geen 10 km te zijn dus dan maar de 5 km. We gaan opnieuw op pad , dit maal al met wat ervaring met hun manier van pijlen. En jawel zonder enig probleem lopen we deze 5 km.
Na het doen van de nodige boodschappen rijden we terug naar de camping. Dag 1 zit er op, heel anders dan we hadden voorgesteld maar we hebben toch wel genoeg gelachen.

 

Dag 2
Vandaag ga ik alleen op stap, Sabine is nog uitgeteld van gisteren. Ik meld mij aan bij het startbureau en bespreek met de organisatie nog even wat er gisteren mis ging. Voor morgen staat er ook een lastig gedeelte op de route en ik krijg nu al de aanpassing. Ik ga op weg voor de 25 km. Het begin is net als de route van gisteren. Ik loop nog wel eens een beetje verkeerd maar ik snap het idee met de knooppuntenbordjes wel beter. Ook het Oostvaardersgebied zit weer in de route en ja, daar kan ik nu volop van genieten. De rust bij de uitkijkpost sla ik over. De drankjes daar zijn niet echt mijn smaak.

20150603_105339

Dit keer hou ik me wel aan de voorgeschreven route na de rust en ja, het is zeker de moeite waard om hier te lopen. Prachtige bomen en bloeiende struiken, maar ik ben blij dat we dit gedeelte gisteren hebben vermeden. Via wat dijken en bruggen loop ik weer Almere binnen. Almere heeft me aangenaam verbaasd, het is een kleurrijke stad, zowel qua huizen en gebouwen als het vele groen.

20150603_102508 Het laatste stuk van de route klopt niet helemaal met de beschrijving maar gelukkig heb ik nog een plattegrond gekregen. Uiteindelijk blijk ik precies 5 uur over de route gedaan te hebben. Terug op de camping geniet ik nog volop van het zonnetje. Vandaag geen last gehad van regen of wind, morgen weer zo’n dag graag.

 

Dag 3
Sabine voelt zich voldoende uitgerust om vandaag weer mee te gaan. We stappen net de auto in als er een berichtje van Ronnie komt. De A6 staat zwaar in de file, reistijd kan oplopen tot 80 minuten langer dan normaal. Wij rijden dan ook via een alternatieve route naar de start toe. Van de dame van het startbureau krijgen we een petje mee, mocht het te warm op onze hoofden worden en ook de verzekering dat als er iets is we direct met de auto opgehaald worden. We stellen dit op prijs maar hopen dat het niet nodig is. We vertrekken en zien binnen 100 meter al een groen bordje over het hoofd. Ok, het eerste foutlopen voor deze dag hebben we al te pakken (we geven hier trouwens wel Geert de schuld van, hij loopt namelijk in gedachte met ons mee).

ruine

We gaan verder met de route. Het bordjes systeem wat ze hier hanteren gaan we langzaam maar zeker wel beter begrijpen. Echt fan zijn we er nog niet van, maar we snappen wel de voordelen van dit systeem. Na een kilometer of 6 stuiten we op het eerste probleem. De route gaat weer over een graspad en nee, dat gaan we niet nog een keer doen. Er lopen een paar mensen die de hond uitlaten en zij geven ons een alternatieve route. Het is wel ietsje om en over een industrie terrein, maar prima voor ons te doen. Als we bij een brug komen zien we de groene bordjes weer en kunnen we verder met de route. Dit gedeelte waar we nu lopen heet het Almeerse hout. Ook hier is weer een graspad, maar we bestuderen de plattegrond en het lukt ons nu ook om met een kleine aanpassing verder te lopen. We komen zelfs nog langs een soort half afgemaakt ford/kasteel langs.almere haven

 

Het gebied waar we lopen is werkelijk prachtig en we genieten volop. Nadat we het Almeersehout zijn uitgelopen belanden we via een leuk parkje in Almerehaven. Deze plek is bij ons nog altijd bekend dankzij de tv-serie “Laat maar zitten”. We wandelen verder door een groen Almere. Wat ons wel opvalt is dat er veel bruggen zijn in deze stad. We lopen weer verder en komen nu bij de dijk aan het Markermeer.

dijk almere

De route door het lepelaarsgebied is niet mogelijk maar van de dijk hebben we een prachtig uitzicht op dit gebied. Wat een pracht laat moeder natuur hier zien. Helaas hebben we wel wind tegen. Als we halverwege de dijk zijn gaan we naar beneden en kunnen we nu wel door dit gebied lopen, hier is alles semiverhard, een beetje zwaarder als asfalt, maar wel te doen. Alleen het sluisje halverwege waar we over moeten geeft nog wat problemen, maar met geduld en doorzettingsvermogen lukt dat ook. Vanaf hier is het eigenlijk rechtdoor na de finish. Al met al een heerlijk dag gewandeld vandaag zonder al te gekke hindernissen.

 

Dag 4
Vandaag dag 4 van de Almeerse 6-daagse. Sabine houdt vandaag weer een campingdagje en ik ga voor de 20 km. Het is werkelijk prachtig weer vandaag, lekker warm en volop zon. De route gaat in het begin net als gisteren. Dit loopt wel redelijk makkelijk, ik zie dat we weer naar nummer 11 mogen. Dit graspaadje wat we gisteren over hebben geslagen, loop ik vandaag wel. Het was gisteren ook echt de juiste keuze geweest van ons, het is een graspad met hier en daar kiezelstenen en stukken rul zand. Gek genoeg krijg ik het wel voor elkaar om hier fout te lopen, waar ik uiteraard wel Geert schuld van geef. Gelukkig ben ik wel snel weer terug op de route. Ook deze morgen gaat de route door het Almeerse hout. Waar we gisteren links van het water liepen doe ik dat vandaag aan de rechterkant. Het is en blijft een prachtig gebied. Ik wandel lekker verder. Het tempo ligt ook iets hoger dan aan het begin van deze week. Bij de rust op 10 km aangekomen gaat het helaas weer fout. De deur van het campingterrein is afgesloten, ik besluit dan ook maar om gewoon door te lopen. Het gedeelte van de tocht gaat nu langs het weerwater.

20150605_105515Dat geeft een mooi uitzicht op de toch wel indrukwekkende skyline van Almere. Ik loop lekker verder, geniet van het weer en de zon. 30 graden is het vandaag. De route gaat langs een sportgebied, er ligt hier ook een sportveldje van de Clarence Seedorf stichting. Ik wandel lekker verder naar de rust in De Boemel, gelukkig weet ik die nu wel te vinden. Nog een kleine 5 km vanaf hier, die nu weer het zelfde is als op woensdag. Net voor dat ik terug ben bij het startbureau krijg ik nog een berichtje van Sabine, ze heeft een lekke band aan de rolstoel. Oh, en het boodschappenlijstje voor die middag. Gelukkig hoef ik vanavond niet te koken, we zijn uitgenodigd bij onze wandelmaatjes Coert en Mira. We zitten ‘s middags dan ook heerlijk bij hun in de tuin en schuiven gezellig aan bij de avondmaaltijd. Ik mag zelf nog even de medaillewand van de familie zien, indrukwekkend zeg. Na het eten nemen we afscheid van elkaar, Coert gaat de Kennedymars van Steenwijk lopen. Ook wordt er een fikse onweersbui voorspel voor vanavond en staat er nog een bandenplak klusje op me te wachten. Als ook dit gedaan is genieten we nog na van wederom een leuke dag in Almere.

20150605_17593420150605_160558

 

Dag 5
Ik ben moe deze morgen, het kost veel moeite om goed wakker te worden en mijn ontbijt op te eten. Het lukt me ook om veilig naar het startbureau te rijden. Als we er zijn hebben de mensen van de organisatie, heel lief een speciale route voor de rolstoel geschreven. We krijgen ook nog even uitleg erover en gaan dan op pad. De route is wel 45 km wat we vrij lang vinden voor een 40 km tochtje. We gaan op pad en het lukt ons om voor de eerste keer deze week om niet in eerste 5 km fout te lopen. We gaan het systeem steeds beter snappen. Helaas blijkt ook vandaag de route niet rolstoelvriendelijk te zijn. We gaan maar op zoek naar een alternatieve route, dit geeft wel aan dat we uiteindelijk 3 km omlopen. We hebben daarna wel geluk, er is een skate- en step tourtocht bezig en er zijn op de wildroosters matten gelegd.

20150606_114928 Deze route wordt door ons dan ook enthousiast gevolgd. Als we bij de eerste officiële rust aankomen, raken we in gesprek met 2 mensen van de organisatie van de skate- en step tourtocht. Op hun advies blijven we de route volgen tot aan de Oostvaardersdijk. Dit is inderdaad een goed idee, en het scheelt uiteindelijk een kleine 10 km. De dijk zelf is lang en net als 2 dagen terug hebben we wind tegen.

20150603_111536

Gelukkig is ditmaal wel de rustplaats “De trekvogels” open en dit is echt een hele leuke rust met erg vriendelijke mensen. We volgen de rest van de dijk tot dat we weer na beneden mogen, we lopen nu door de zeebuurt op naar de volgende rust. Dit is bij Happy snack en jawel Sabine geniet hier dan ook van een snackje. We gaan verder en genieten volop van het weer en wat Almere aan groen te bieden heeft. Na nog even een kleine pauze, bij ons onderhand een stamcafé “De Boemel” lopen we via deze route als gisteren weer terug naar het startbureau. Runkeeper geeft aan dat we 38,5 km gelopen hebben dat wij dicht genoeg bij de geplande 40 km voor vandaag vinden.

20150604_133138

 

Dag 6
Het is vandaag de laatste dag van de Almeerdaagse. Als we ‘s morgens bij het startbureau aankomen krijgen we de route voor vandaag. Op ons verzoek gisteren is de 40 km vandaag 36 km lang en niet 44 km. We gaan op pad en het is weer een heerlijk weertje. Dit maal leidt de route richting Almere Pampus. We lopen langs de Noorderplas naar de eerste rust van vandaag. Deze is helaas nog niet open maar de bankjes staan al wel buiten. We nemen dan toch maar wel een rustpauze. We gaan verder, over de Oostvaardsersdijk, waar we wederom wind tegen maar ook weer een prachtig uitzicht hebben op het lepelaarsgebied. Na het lepelaarsgebied komt er een zwaar gedeelte, niet echt een graspad, maar ook niet echt verhard. Hier lopen we even verkeerd. We vragen het maar aan omstanders die ons gelukkig de juiste richting op sturen. De route gaat vervolgens door de muziekwijk. Hier staan allemaal nieuwbouwhuizen, niet echt mijn smaak, vooral het krentenbroodhuis niet, maar zeker niet saai om er door heen te wandelen.

almere-poort-panorama-2

 

We gaan verder langs het weerwater en komen bij rust op camping Waterhout. Deze is nu wel open en we drinken hier nog lekker een colaatje. Als Sabine en ik de camping eens bekijken zijn we blij dat we voor een andere gekozen hebben. Dit is een te drukke camping voor ons. Na de camping komen we op het voor ons aangepaste gedeelte van de route. Het is niet het meest inspirerende gedeelte maar dat maakt me nu niks meer uit. Mijn onderarmen zijn zo verbrand nu dat ze hartstikke zeer doen. In de schaduw lopend gaat het nog wel, maar als de zon er volop staat vind ik het echt niet grappig. Sabine heeft haar handen ook verbrand en hier eveneens veel last van. Op 35 km houden we nog even een kleine stop om dan via de kortste route terug naar het startbureau te lopen. De 6 daagse zit er op. 190 km in totaal waarvan 145 km samen met Sabine. We krijgen de felicitaties en de medaille omgehangen. Mira is zo lief geweest om voor ons nog een brief af te geven bij de organisatie met daarop haar felicitaties aan ons. We zijn hier erg blij mee. Na nog even een laatste babbeltje met de organisatoren nemen we afscheid van alles en iedereen en gaan terug naar de camping.

20150607_175023

Al met al een verrassende 6-daagse: op de dinsdag na hebben we heerlijk weer gehad, Almere als stad heeft ons zeker aangenaam verrast, veel groen, vaak liepen we van het ene parkje het ander parkje in, veel waterpartijen waardoor helaas wel heel veel bruggen, vriendelijke en behulpzame mensen onderweg. Het bezoek aan Mira en Coert hoort ook zeker tot 1 van de hoogtepunten van deze 6-daagse.De organisatie heeft zeker hun best gedaan voor ons, hoewel ze niet altijd begrepen wat wel en niet kan met een rolstoel. Route’s van 40 km die 44 km lang zijn vind ik wel erg lang. Het gebeurde regelmatig dat de rustposten niet open waren, echter de rustposten “De trekvogel” en de “zorgboerderij” maakten veel goed. Dit waren hele leuke en gezellige rustposten. En ja we hebben op dinsdag uiteindelijk ook ons record verbroken: nog nooit zo langzaam over 1 km gedaan, ruim 1 uur.

 

20150607_09302720150602_14411220150603_102433

By laris | Posted in Loopverslagen | Both comments and trackbacks are currently closed.

Tagged: , , , , , , ,