Jun. 12.

14 t/m 17 mei 2015: De 27ste Drentse Wandel 4-daagse Odoorn

Een Loopje genomen in: Odoorn

Het loopje duurde in km: 120

De tijdsduur was: 4 dagen

De verzorging was: DW4D

Totaal aantal km: 4946

 

Waar ga je wandelen? In Odoorn. En waar ligt dat dan wel? Bij het plaatsje Emmen in Drenthe. In Drenthe? Maar dat is buitenland joh. Zomaar een willekeurige reactie op mijn voornemen om eens de 4daagse van Drenthe te wandelen.

kaart-drenthe
Het is daarom ook dat ik op woensdag mijn sleurhutje achter de auto hang en ik aan de 225km lange tocht naar Drenthe begin. De reis verloopt zonder problemen en nadat ik mij op camping “t Vosselveld heb geïnstalleerd , besluit ik om de plaatselijke supermarkt met een bezoekje te vereren. Nu dat is wel even wennen. Geen muntje nodig voor het winkelwagentje, geen “buiten het groene gebied blokkeert de wagen” en zelfs geen poortjes waar je door heen moet om binnen te komen.
Nadat de boodschappen zijn opgeborgen, een maaltijd heb genoten en kennis heb gemaakt met de buren op de camping, ga ik alvast naar de starttent. Er start namelijk ook een Kennnedymars deze avond. Ik kom hier Eric, Dirkie, Teus, Jan en Maaike van het W4W-forum tegen en ook bekende RWV-ers als Sandra de Graaf en Bertus van Ginkel. Met Jan en Maaike zwaai ik de KM-lopers uit.
Na een redelijke nachtrust, en wat ben ik blij dat ik een sleurhut heb en geen vouwwagen meer want het is best koud nog ‘ s nachts namelijk, ga ik dan op de donderdag, Hemelvaartsdag, naar de starttent toe. Hier kom ik Elly en Liana met 2 wandelmaatjes van hen, Monique en Tom tegen. Ik sluit me bij hen aan en met zijn 5en gaan we op pad.

Foto540-T8DU3C7Vfotio

We lopen eerst een klein stukje door Odoorn zelf heen, langs op zich niet verkeerde huizen. Via wegen langs landerijen komen we al vlug op de eerste rustpost, De Miet. Het ziet er niet roze uit, dus geen idee wat ze hier met miet bedoelen, maar de taal zal hier nog wel voor meer rare gezichten zorgen. Ik spreek nu eenmaal geen Drents of Fries en mijn plat Dordts wordt ook soms even anders geïnterpreteerd dan ik verwacht.
We lopen verder in een best wel lekker tempo. Hoewel de wegen best wel lang rechtdoor zijn soms heb ik dat eigenlijk helemaal niet in de gaten. Ik kom met een dame in gesprek die op 5 mei de bevrijdingstocht in Dordrecht heeft gelopen en ja, de stad Dordrecht is toch wel een favoriet onderwerp van mij, zodat we zonder dat ik er eigenlijk erg in heb op de volgende rust aan komen.
Deze rust is in de kantine van een camping met de naam Bij Ons. Hier staat ook een schommel en uiteraard moet ik daar even gebruik van maken. Als we verder lopen worden we nog lang nagestaard door een paar bonte dames.

bonte dasmes
We lopen het bos in en komen langs een monument. We gaan even kijken en het blijkt een monument te zijn ter nagedachtenis aan 7 omgekomen bemanningsleden van een oorlogsvliegtuig, dat werd aangeschoten door een Duitse nachtjager. Als we verder door het bos lopen hoor ik van Tom nog meer verhalen over de oorlog in deze streek.omument
Als we bij de volgende rustpost komen zie ik Sandra en Bertus zitten. Zij zijn nog bezig met hun Kennedymars. Sandra is wel moe maar voor de rest gaat het wel. Bertus heeft ook geen klachten en ze gaan weer op pad. Wij genieten nog even van een soepje. Ook Rob Mans komt bij deze rust aangelopen. We gaan gezamenlijk verder. Rob en ik komen zo aan de klets dat we weer vergeten om op de omgeving te letten. Wel zijn we het over 1 ding eens, Odoorn is prachtig om te lopen .

sandra
Nadat we bij de laatste rust/stempelpost voor vandaag zijn gekomen gaat Rob weer verder in zijn eigen tempo. Lekker relaxed beginnen wij ook aan de laatste kilometers voor vandaag, de route leidt ons nog over enkele zandpaden. Hier wordt heel leuk een vliegtuigshow van kleine vliegtuigjes gehouden. Je kan het al van een behoorlijk afstand zien en het is echt stuntvliegen wat ze er mee doen. Gaaf hoor.
Als we bij de starttent zijn aangekomen, bieren we nog even na met een colaatje alvorens de camping op te zoeken.

Foto720-M8UOVNBZ

De foto’s heb ik geleend van Liana

 

Dag 2
Na een wederom redelijk geslapen nacht meld ik mij vanmorgen opnieuw bij de starttent. Het is behoorlijk koud vannacht geweest, het gras was, zoals een wandelkennis van mij zou zeggen, knapperig. Vandaag start ik samen met Elly, Liana en Tom. We lopen behoorlijk door en al snel lopen we het bos in. Dit is een prachtig stukje op de route zeg, ik geniet hier volop van. Al vrij snel zijn we dan ook op de eerste rustpost voor vandaag. Deze post heet Poolshoogte en het ziet er gezellig uit. Het heeft wel iets weg van een openlucht theater.

poolshoogte
We gaan verder en Tom geeft af en toe wat uitleg waar we lopen. Zo lopen we langs een sluis die onlangs nog door vrijwilligers is opgeknapt en nog steeds een vrij belangrijke functie in het waterbeheer in deze omgeving heeft, en leer ik het verhaal van de 2 Drentse reuzen Ellert en Brammert.

2tasl
We lopen verder en ik zie bij een huis een garage staan met daarin een oldtimer. Ik loop er op af en vraag aan de eigenaar of ik even mag kijken, die vindt het goed en er blijken 3 oude MG’s te staan. Ze zien er alle drie prachtig uit en dit is echt wel even een leuk extraatje.

mg
We lopen weer verder en komen bij de rust in het openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord, we gaan nog even een plaggenhutje binnen, maar ik mag met mijn 1,70 bukken om mijn hoofd niet te stoten. Dit doet bij ons de vraag rijzen of die Ellert en Brammert nu echt zo groot waren of de rest van de mensen zo klein. We gaan verder, maar niet nadat ik nog even op de schommel heb gezeten.

schommel
We lopen weer door het bos en worden ingehaald door Rob Mans, die even gezellig bij ons blijft tot aan de volgende rust. Deze rust is bij Lucy’s inn. Net als de andere rustplaatsen bij de tochten ziet het er hier ook weer prachtig uit. Rob is al verder gelopen als wij met zijn 4tjes ook weer op pad gaan. Het gedeelte waar we nu lopen kan mij niet zo bekoren, links akkerbouw, rechts akkerbouw en voor en achter je akkerbouw. Nee, nu niet echt de meest inspirerende omgeving, gelukkig ben ik gezellig aan de bep met Elly zodat de meters toch wel voorgaan. Hierna mogen we over de Hondsrug gaan, wat mij dan wel weer kan bekoren. Wat een prachtige omgeving hier zeg. honds
De laatste rust vandaag is gelijk aan de eerste rust, bij café Poolshoogte. Hier zitten ook Voy, Jan, Dirkie en William. Als wij verder gaan besluit Voy met ons mee te lopen. Ook dit gedeelte gaat weer door het bos heen, maar eigenlijk zijn we zo aan kletsen dat we stomverbaasd zijn als we onverwacht al weer bij de starttent terug zijn. Hier zien we snel al ook Jan en Dirkie weer en kan het nabieren voor vandaag beginnen.

Foto720-PJTFVDTOFoto720-VWFZ4YDJ

 

Liana is de fotograaf van ons groepje.

 

 

Dag 3

 

1
Het gras is deze morgen niet knapperig maar nat, goed nat. Het heeft dan ook geregend vannacht. En dat doet het nog steeds iets als ik mij om 8 uur meld voor dag 3 van de Odoornse Vierdaagse.. Vandaag ga ik op pad met Elly, Liana en Albert. We lopen door het bos heen richting een buitenzwembad, hier is gelijk de eerste rust maar we vinden die te vroeg. We gaan dan ook verder over het prachtige gebied de Hondsrug heen. Dit is wel helemaal mijn wandelplekje, hier kan ik volop van genieten. Jammer genoeg werkt het weer vandaag niet zo mee, het is echt een druilige dag.

gwbak

De tweede rust op 9 km is bij Bussmaker, een leuk Diner-café waar de kerstboom nog steeds staat opgetuigd. Nadat de dames en Albert van een stuk appelgebak hebben genoten gaan we weer verder.

scahpenbahkos2

 

We lopen nog even bij een kleine supermarkt annex souvenirwinkel binnen, waar ik kennis maakt met de plaatselijke bahkos, en via een paar vreemde schapen komen wij bij Schutrus uit. Dit is een op wandelen gerichte zaak waar de route dan ook echt door heen gaat. Leuk idee zo om je sponsor te plezieren. We gaan weer verder en het is mij al eerder opgevallen, maar de hoeveelheid stenen hier is best hoog te noemen. Het lijkt wel of ze hier groeien, zo vaak als ze gebruikt worden voor afrasteringen van tuinen enzo.
We worden ingehaald door een bekende wandelaar, Marcel Dekker. Hij heeft de Kennedymars hier gelopen en doet aansluitend nog 3×40 km, hoewel je dat bij hem nooit zeker weet. Hij kan er gerust nog wat meer kilometers aan geplakt hebben. marcel
De volgende rust is bij een manege, maar ook hier gaan we snel weer verder. Het eerste gedeelte wat nu volgt kan mij niet zo bekoren, vrij landelijk en het regent voor de verandering weer eens. Na een km of 2 komen we echter weer in het bos uit, en hoewel het nog steeds regent heb je er hier toch minder last van. We lopen gestaag door en komen dan vlot aan bij de 1 na laatste rust van vandaag, het land van Bartje. Bartje is in het westen toch vooral bekend om zijn bekende spreuk dat hij niet bid voor bruine bonen. Rob Mans zie ik hier ook nog even, hij heeft al zijn rust gepakt en gaat weer verder met zijn route van vandaag. bartje
Na de rust, waar we ook de naam van een medewandelaarster uit Hoofdorp leren kennen, Marijke, maken we ons op voor de laatste 10 km van vandaag. We mogen weer eens door het bos heen, lekker klimmen en klauteren over onverharde paden en zandpaden. Ik heb het prima na mijn zin, Elly vindt het echter niet haar favoriete gedeelte.
Net als gisteren is er ook vandaag een rust bij Poolshoogte. Liana en Albert genieten van een speciaal biertje. Elly is echter haar bril kwijt geraakt. Het duurt even voordat ze in de gaten heeft dat ik deze al zeker 10 minuten op mijn hoofd heb.

2 bril

Net als we willen vertrekken en alle regenkleding maar weer hebben aangetrokken zien we Jan , Dirkie en Voy. We zeggen ze nog even gedag en gaan verder op dezelfde route als gisteren. Hoewel dezelfde route, net voor dat we bij de finish zijn worden we nog even naar links gestuurd, we mogen toch nog even een klein stukje bos mee pakken. Hier voel ik mij even niet zo fitjes, gelukkig heb ik nog een Mars in mijn tas zitten die ik dan ook maar opeet. We lopen vervolgens door een tuincentrum maar ik heb effe niet de energie om rond te kijken.

tuincentrumEigenlijk wil ik nu zo snel mogelijk naar de finish tent. Als er dan ook een pijltje staat dat we linksaf het dorp in moeten, vindt Liana het ook wel genoeg voor vandaag. Zij weet een kortere route en we lopen dan ook linea recta naar de finish. Als we daar aankomen blijkt dat we vandaag 33,5 km hebben gelopen. Wel wat lang voor een 30 km dus ik voel me totaal niet schuldig over de laatste afgesneden meters.

De foto’s zijn wederom van Liana

Dag 4

eindeHet is droog deze zondagmorgen. Zelfs het zonnetje laat zich al vroeg in de morgen zien. Het is vandaag de laatste dag van de 4 daagse. Na een goede nachtrust heb ik er weer helemaal zin in. Mijn wandelmaatjes voor vandaag zijn Liana, Elly, Albert en Teikje. Deze naam is nieuw voor mij, maar het lijkt in Friesland nog een enkele keer meer voor te komen. We lopen gezellig verder, babbelend, met af een toe wat spraakverwarring, 2 Friezen, 1 Drent, 1 Groninger en 1 Dordtenaar levert soms leuke dingen op. Ik weet nu wel wat een stigeltje is. De eerste rust/ stempelpost van vandaag is bij een camping. Het toilet wordt even met een bezoekje vereerd waarna we gelijk weer verder gaan. Er zijn net als gisteren 5 stempel/ rustposten. De route gaat gelukkig wederom over de Hondsrug vandaag richting Emmen en Weerdinge. Dit is echt een zeer mooi natuurgebied.

jaaarug
We lopen even met een medewandelaarster mee. Zij is vandaag jarig en uiteraard zingen wij dus het bekende lied: lang zal ze leven. Ze kan er wel om lachen en is waarschijnlijk wel toondoof, want echt zuiver klinkt het niet.

schomglijbaanBij de volgende rust aan gekomen nemen we nu wel pauze. Lekker een boterhammetje met wat drinken erbij en als klap op de vuurpijl trakteert Albert op chocoladekoekjes. Als we vertrekken zie ik een schommel staan. Ja he, die kan ik toch niet overslaan. Teikje kijkt me aan alsof ik van het padje af ben, maar pas echt vreemd vindt ze het als ik ook nog enthousiast van een glijbaan af ga. Beloftes die gedaan zijn, moet je nu eenmaal nakomen.

hunebedWe gaan verder met de wandeling, de route leidt ons langs iets wat je alleen in Drenthe vindt: een hunebed. Uiteraard neem ik daar ook even plaats op, wel zittend want om er al in te gaan liggen vind ik nog veel te vroeg. We wandelen verder, langs omgeploegde akkers, door pittoreske dorpjes, af en toe een stukje bos en komen als vanzelf bij de volgende rust in het dorpshuis. We gaan al vlot weer verder en lopen via Hotel de Hunbergen of het landgoed Henebergen. Dit is een vakantieoord tegenwoordig en hier staan vrij luxe, maar betaalbare vakantiewoningen. Nu liggen de woningprijzen hier toch wel wat anders dan in het westen, dat is mij deze week wel duidelijk geworden.

We komen bij de laatste rust van vandaag aan, deze is het zelfde als de eerste rust deze morgen. Net als we binnen aan een kopje soep zitten komt ook Rob aangelopen, gevolgd door Baukje en Wiebe. We lopen met zijn allen verder en tot mijn groot vermaak ontpopt Wiebe zich bij het oversteken van de weg tot een echte marsleider. We komen nu uit bij het onderduikershol. Hier heb ik vroeger in boeken wel eens over gelezen. Om het nu zo in het echt te zien is best wel indrukwekkend.

onjderduikers
Nog een klein stukje wandelen we door het plaatsje Odoorn zelf heen en dan zijn we weer terug bij het finishbureau. Deze 4 daagse zit er al weer op. Ik haal mijn medaille op en we hebben nog even een gezellige nazit. Van Liana krijg ik heel lief de groepsfoto die van ons gemaakt is op de eerste dag. Hartstikke leuk van haar.

wandelmaatjeskado

Als ik ‘s avonds in mijn caravan zit en nog eens nadenk over de laatste dagen bedenk ik dat ik vooral een gezellige 4 daagse heb gehad. Drenthe is zeker de moeite waard, de Hondsrug is een prachtig natuur gebied met de heide, en hunebedden hebben zeker ook hun charmes. Het was leuk om nieuwe wandelmaatjes te leren kennen, en de banden met andere wandelmaatjes en wandelmamsen weer eens aan te halen. Het is zeker een 4 daagse geworden waar ik met plezier aan terug zal denken.

 

En ook deze foto’s zijn geleend van Liana

By laris | Posted in Loopverslagen | Both comments and trackbacks are currently closed.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,