Jun. 09.

5 mei 2015 : Bevrijdingstocht Dordrecht

Een Loopje genomen in: Dordrecht

Het loopje duurde in km: 25

De verzorging was: Stg. Wandelsport Dordrecht e.o.

Totaal aantal km: 4844

Het is dinsdag 5 mei, Bevrijdingsdag. Traditiegetrouw is er op deze dag de bevrijdingstocht in Dordrecht. Dit vind ik persoonlijk de leukste tocht die er in Dordrecht gelopen kan worden. Samen met Sabine rij ik om 8 uur de parkeerplaats van sportvereniging G.S.C op alwaar de start voor vandaag is. Er is sinds dit jaar ook een invalidenparkeerplaats, dus wij mogen helemaal vooraan parkeren. Ook wel eens prettig.
We lopen het startbureau binnen en het is al gezellig druk. Astrid en met haar de halve RWV-familie, zijn er ook. Bij het inschrijven komt de routebouwer even naar ons toe gelopen. We bespreken de route voor eventuele knelpunten, maar als hij hoort dat ik een rasechte schapenkop ben voorziet hij geen problemen meer. We vinden het wel zeer attent van deze meneer om met ons mee te denken.
Margriet Stuurloos is ondertussen gearriveerd en Geert loopt onverwachts ook met ons mee, een gezellig clubje zo.

brugmoment

We wachten even af totdat de massa is vertrokken. Door iets later van start te gaan loopt dit een stuk ontspannender voor ons. De route is duidelijk anders dan verleden jaar, liepen we toen linksaf de Noordendijk op, dit jaar mogen we rechtsaf de Noordendijk op. We gaan richting Villa Augustus. Dit is een oude watertoren uit 1880 en is in kasteelstijl gebouwd. Deze toren heeft tot halverwege de jaren 60 als watertoren gediend. Tegenwoordig is het een hotel, restaurant en high tea gelegenheid. We lopen gezellig kletsend verder door het Merwesteinpark , ook wel hertenpark genoemd, naar de reden van deze tocht vandaag. Het monument voor Hen Die Vielen. De kransen van ceremonie van gisteren liggen er nog netjes bij en ook wij staan hier nu een klein moment stil.

10985384_1592067564383361_1600838861354094626_n

We gaan verder en we zijn zo aan het kletsen dat we totaal geen erg hebben in de route, ach dankzij deze onverwachte D-tour zien we ook het oude mooi Lts gebouw.Als we terug naar de route lopen, worden we bijgehaald door Astrid, die Marit in de kinderwagen bij zich heeft. Uiteraard wisselen we eventjes van duwtoestel. Maar al gauw draaien we het maar weer om. Via de wijk Land van Valk lopen we langs het stadion van FC Dordrecht. Jammer genoeg dit jaar gedegradeerd, maar we hebben wel plezier gehad in de Eredivisie.
Nadat we nog een stukje door de wijk Dubbeldam en het park van Dubbeldam hebben gewandeld is daar dan de rust bij de fam. Bijl. Hier komen wij de gehele familie Riezenbos tegen. Dit samen zijn wordt door Gerrit dan ook nog , voor het nageslacht uiteraard, op de plaat vastgelegd.

riezenbos
Als we voldoende hebben gerust gaan we verder, eerst maar door het Dordwijk park heen. Margriet ontmoet hier een paar wandelvrienden en loopt langzaam op ons uit. De route gaat verder langs de begraafplaats en we bezoeken met zijn 3tjes het graf van mijn vader. We wandelen verder door alweer een park, het voor de KM wandelaars wel bekende Weizigtpark, om dan via de Krispijntunnel naar de Rozenhof te gaan. Hier is het wel even zoeken naar de pijlen, die helaas door een stelletje onverlaten zijn weggehaald.
Nadat we de brug De Draai zijn overgestoken, lopen we langs de prachtige 3 master, de Oosterschelde.
We gaan verder langs de grote kerk, via de giraf naar het Blauwpoortsplein. Ook hier doen we weer een kleine D-tour, zodat we de Caterijnenpoort en het huis met de zeemeermin kunnen bewonderen.

cayerijnepoort

Als we verder lopen begint het dan toch te regenen. We schuilen even onder een portiek om de ergste bui af te wachten en als het iets minder word gaan we verder. Ook hier passen we de route een beetje aan, de Lange ijzerenbrug en de Damiatenburg zijn met de rolstoel eigenlijk niet te doen. We nemen dan ook de kortste route naar café Jonge pier, waar Goos al een plekje voor ons geregeld heeft. Ook Margriet is hier al gearriveerd. Het is nu wel gestopt met zachtjes regenen, we zijn blij dat we overdekt zitten. Buienradar wordt bestudeerd en het lijkt er op dat het met een klein uurtje weer klaar is met de buien. We hebben geen haast vandaag dus blijven lekker zitten tot het weer droog is. We gaan weer verder met deze tocht. Via de Groothoofspoort, waar onder andere Napoleon, koning Willen de 1ste, Koning Willem-Alexander en nu ook Geert Zeestraten de stad zijn binnen gelopen.

 

groothoofdNa de Taankade lopen we nog even de nieuwe brug over. Daarnaast staat namelijk een statig huis met een mooie zonnewijzer op de gevel. De tekst bij de zonnewijzer luidt heel toepasselijk: ‘Ik tel alleen de zonnige uren’
We lopen terug naar de route maar nemen als snel weer een kleine D-tour. Via De Munt lopen we dan naar Het Hof. Het Hof is de plek waar in 1572 de eerste vrije staten vergadering is gehouden en waar onder andere besloten werd dat iedereen zelf mocht kiezen welke geloofsovertuiging hij of zij aanhangt. Deze akte is op 27 april door de Koning en zijn familie opnieuw ondertekend. Iedereen die wil mag deze akte ook ondertekenen. Dat lijkt mij een goed idee om te doen, echter is de akte in het museum en moet je dus entree gelden betalen. Jammer. Ik wacht daarom nog wel even met tekenen totdat ik het museum bezoek.  We lopen weer verder met hier en daar nog een kleine D-tour naar bijvoorbeeld het prachtige Arends-Maartenhof, met zijn mooie bewerkte waterput en zijn majestueuze platanen. We lopen verder, het centrum uit, door naar mijn favoriete park, het Wantijpark. Dit park is in de dertiger jaren van de vorige eeuw aangelegd als werkeloosheidsproject. In de ijzeren deuren van de poort is dit door middel van tekeningen uitgebeeld.

wantij

We lopen verder over de Prins Hendrikbrug. Aan de linkerkant kan je nu goed de Ark van Noach zien liggen, tenminste een replica dan. Deze boot heeft op koningsdag meegevaren met de botenparade. De route loopt verder langs het water De Wantij, naar de N3 , met nog even een fel klimmetje om dan via de andere kant van het riviertje De Wantij weer terug gaan naar het startbureau.
Al met al weer een hele leuke tocht gelopen. Het oude centrum van Dordrecht blijf ik fantastisch vinden. De bepijling met bordjes hebben niet mijn voorkeur, hoewel krijt pijlen met de nood bui die we hadden ook weggespoeld zouden zijn. Leuk dat de routebouwer nog even naar ons toekwam om eventuele knelpunten met ons te bespreken.

Foto’s zijn geleend van Geert en Gerrit

By laris | Posted in Loopverslagen | Both comments and trackbacks are currently closed.

Tagged: , , , , , , , , ,