Sep. 12.

27 t/m 30 augustus 2014: Edese 4-daagse

Een Loopje genomen in: Ede

Het loopje duurde in km: 80

De tijdsduur was: 4 dagen

De verzorging was: Stichting Marsleider Nederland

Totaal aantal km: 4794

Het is de laatste week van augustus en dit jaar heb ik mij voor de derde keer ingeschreven voor de Edese4daagse. De vorige jaren vertrok ik altijd ‘s morgens zeer vroeg, om dan de vouwwagen op de parkeerplaats bij de camping te stallen. Vervolgens ging ik dan wandelen en na het wandelen werd de vouede campingwwagen opgezet. Dit jaar doe ik het anders. Ik ben nu ook in bezit van een caravan (me sleurhutje) en ga daarom ook een dagje eerder al naar Ede, om daar vervolgens in alle rust de caravan op de camping te plaatsen, boodschapjes te doen en ‘s avonds lekker een filmpje te kijken. Jammer genoeg zijn de buurtjes van de vorige jaren er dit keer niet bij; zij hebben gekozen voor een wandeling in België.

Na een prima nacht en een ochtend, waar maar geen gang in komt, ben ik klokslag half negen bij hotel Bosrand, waar ook dit jaar de startlocatie is. Ineke, David en Joyce zijn er al. Nadat ik alle plichtplegingen heb gedaan en uiteraard even een knuffel van Trudy heb gehad, gaan we op pad voor de 20km. Het is vandaag de dag van Wekerom.

ede start

Als we net vertrokken zijn, zien we Jannie en Wim het terrein oprijden. Leuk om ze toch nog even te zien. Al vlot komen we Rob tegen, die eerst even vrijwilliger is bij deze tocht. Hij helpt ons keurig oversteken en al snel gaan we een stukje bos in.

Ineke en ik hebben elkaar al en tijd niet gezien en er is behoorlijk wat bij te praten. Zonder dat we er dan ook erg in hebben laten we David en Joyce achter ons.  Als we bij de eerste rust aan komen zien we daar Diny, de zus van Bertus, we kletsen even gezellig bij, feliciteren haar met haar behaalde KM.

We gaan verder door een prachtig stukje natuur. Het Wekeromsezand. Het blijft mij toch elk jaar weer verbazen is dat je op het strand loopt zonder de zee in de buurt. Je kan trouwens wel goed merken dat het flink geregend heeft, het zand is een stuk harder en gemakkelijker te belopen dan andere jaren.

ede wekeromse zandWe gaan verder het bos in en wat kan ik hier van genieten, ja het is wel zwaarder lopen op al die onverharde paadjes, die maar omhoog gaan en dan weer dalen, maar ik vind het prachtig. We komen nu ook op een zeer modderig stukje, we grappen er maar om. We mogen toch al niet mopperen, het zonnetje doet flink zijn best en dat na al die nattigheid van de laatste dagen.

We komen nu aan bij de tweede rust, Ineke wil wat te drinken halen, maar ziet daar door de lange wachttijd toch maar vanaf. Er word een boterhammetje gegeten en na het vullen van de waterflesjes gaan we vede kippeerder op het parcours.

We lopen nu langs een bekend spoorlijntje, in de volksmond word dit namelijk het kippenlijntje genoemd; de trein rijdt hier namelijk naar Barneveld toe, zodoende.

Ik zal het vast fout hebben maar het lijkt alsof carnaval hier vroeg begonnen is. Er rijden alsmaar fietsers in groepen voorbij met een boerenkiel met bijpassende geruite rode zakdoek. Morgen dit toch maar eens na vragen. Ze zongen overigens geen carnavalsliederen…

We stappen verder en komen nog bij een laatste rust. Ineke wil nu echt even koffie drinken en zitten. Ze heeft behoorlijk last van een onwillige bilspier. Als we verder lopen doen we het dan ook wat rustiger aan. We hebben best lekker doorgelopen en dit zijn toch wat zwaardere parcoursen dan wij meestal wandelen.

Als we verder wandelen zie ik een dame die aan het nordicwandelen is, ik vraag of ik het ook eens mag proberen. Dat mag en ik krijg uitleg hoe ik de stokken moet vasthouden en bewegen. Dat valt nog niet eens mee zeg, ik duw of te vroeg of te laat, laat ze niet juist hangen. Nee, nooit geweten dat daar nog zoveel bij komt kijken.

20140827_111221000_iOSIn een rustig tempo wandelen wij verder naar de finish. Daar krijgen we de startkaart voor morgen en een originele Edese4daagse badge uitgereikt.

Daar ik dit jaar niet de 30km maar de 20km loop, heb ik ‘s middags best veel tijd over. Ik neem dit jaar dus de gelegenheid eens te baat om een museum te bezoeken en voor vandaag is dat het Historisch museum van Ede geworden, best leuk zo voor een uurtje of anderhalf. Het meest opvallende vind ik wel dat Ede een wapen heeft waarop zowel PallasAthene als de bijbel op staan afgebeeld.

ede wapen

Dag 2

Het is vandaag de 2de dag van de Edese4daagse en deze dag word ook wel de dag van Renkum genoemd. Het is net geen 08:30 als ik het terrein van hIMG_0807et startbureau oploop. David, Joyce en Ineke zijn ook al aanwezig.

Als we vertrekken, mogen we gelijk het bos achter het hotel in. We zijn eigenlijk maar net op weg of Jannie en Wim lopen op ons is. Gezellig, het is al weer lang terug (op die ene minuut van gisteren na dan) dat we elkaar gesproken hebben. Het parcours van vandaag gaat al vlot over de heide heen, een prachtig gebied, de heide staat ook volop in bloeiIMG_0945De eerste rust van vandaag is op 6,5 km. We drinken hier wat, bezoeken het toilet en gaan weer verder. Het gedeelte wat nu volgt gaat ook weer voornamelijk door het bos, het is echt genieten met een grote G. Alleen jammer dat het niet echt lukt om er mooie foto’s te maken.

IMG_0870Net voor de volgende rust staat een gebouw met Asterix en Idefix er op. Jannie en ik blijken daar allebei fan van te zijn. We hebben beide de gehele verzameling stripalbums compleet en we willen dan ook echt met ze op de foto. Als ik dan nog een schommel zie, weet Wim niet wat hij meemaakt. Tja Wim, als Ineke en ik ergens wandelen en er is een schommel, zullen wij die zeker niet overslaan.

IMG_0859

Als we bij de rust komen, trakteert Ineke op een ijsje. Ik word opeens IMG_0875aangesproken en het blijkt Bertus van Ginkel te zijn. Leuk hem weer te zien. Hij heeft uiteraard zijn trouwe wandelmaat, de paraplu, bij zich. Weer of geen weer, bij Bertus hoort nu eenmaal een paraplu.

We lopen weer verder, Jannie en ik zijn door het maken van foto’s iets achterop gekomen, als Ineke langs een hond loopt. Deze hond valt naar Ineke uit, en hoewel hij niets doet is Ineke toch hevig geschrokken. Als Jannie en ik er even later voorbij lopen, valt hij ook naar ons uit. Hij mag dan wel niets doen, maar dat weten wij niet. Het is gelukkig nu nog maar een heel klein stukje naar de finish. We drinken met zijn allen nog wat. Trudy en Rob komen er nog IMG_0885even gezellig bij zitten. Ik vraag gelijk even aan Trudy en Jannie, hoe dat nou zat met die carnavalsvierders van gisteren. Het bleek dat er gisteren in Bennekom, vlegeldag werd gevierd. Het is daar dan blijkbaar de gewoonte om dan een boerenkiel met bijpassende geruite rode grote zakdoek om de nek te dragen.

Net als ik wil vertrekken, zie ik nog twee RWV-ers zitten. Het zijn Fred en Elly. Leuk hen even te zien. Voor deze middag heb ik als uitje het Luister en Kijkmuseum uitgekozen. Dit blijkt een hele goede keuze: wat een leuk museum is dit. Het is er niet druk en op de vraag wie wil er een rondleiding, ben ik de enige die dat wil. Ik krijg dus een privé rondleiding. Daarna nog even de boodschappen gedaan en lekker terug naar de camping.

IMG_0906IMG_0909

 

Dag 3 van de Edese4daagse

Ik baal als de wekker gaat, wat heb ik weinig geslapen vannacht, zeg. Tot mijn grote schrik bleek ik onweerstaanbaar te zijn voor een muggen familie die zich in mijn caravan had gehuisvest. Zeker een stuk of 25 heb ik er ‘s nachts gedood, maar nog steeds werd ik elke keer als ik wegdoezelde wakker van irritant gezoem en vervelende jeukplekken.

Ik ben daardoor ook in slaapwandelmodus als ik het startbureau binnenloop. Daar zie ik Joyce al wachten op David. Die heeft me doorgegeven dat de NS problemen had en dat hij een uurtje later is. Dit geef ik dan ook aan haar door.

Ik ga vandaag weer op stap met Jannie, Wim en Ineke. Vandaag is de dag van Otterlo. We gaan gelijk het bos in na de start.  Dit begin stuk van de route heeft de nodige uitdagingen. Het pad is vaak één grote modderpoel. We lopen daardoor langs de randen in een soort zwaan-kleef-aan rij. Het ziet er best wel grappig uit. Het zonlicht schijnt schitterend door de bomen heen, je ziet echt de stralen. We genieten.

IMG_0916De eerste rust is een wagenrust, en zie ik Harry de Masseur weer. Dankzij zijn goede zorgen verleden jaar, heb ik toen prima Edese4daagse gelopen. Hier komen we David en Joyce nog even tegen. Na een uitgebreide rust lopen we verder via de heide. We worden ingehaald door een combinatie paarden met wagen. Dat ziet er toch zeker leuk uit. We wandelen verder en genieten volop van de heide, af en toe maken we een foto, maar je zou hier wel de gehele dag foto’s kunnen maken. IMG_0924

Rust nummer 2 van vandaag is bij theetuin de Mossel. Wim en de dames nemen koffie met gebak, zelf hou ik het wel bij mijn colaatjes. Net als we vertrekken komt Rob aangelopen. Hij haalt ons later wel weer in.

Warempel, he Ien, kom eens kijken, hier staat er ook eentje. Een schommel. Ook deze zullen wij als fanatieke schommelaars niet overslaan, zelfs Jannie waagt zich nu ook aan eventjes schommelen.

IMG_0933IMG_0934

 

We gaan verder langs het pleintje met de zetpillen voor reuzen. Daar Jannie en ik in fotomodus zitten, lopen Wim en Ineke alvast verder. Nadat we eindelijk klaar zijn en verder lopen worden we al vlot ingehaald door Rob. Hij loopt even met ons mee en stampt dan verder naar Ineke en Wim.

Als Jannie en ik bij de uitkijktoren aankomen blijkt Wim op ons te staan wachten. Ineke en Rob hebben zo lopen kletsen dat ze dit gemist hebben. We zien hen pas weer bij de finish. Wij gaan wel de uitkijktoren op en genieten van het uitzicht. Het is alleen jammer dat vanwege de groei van planten en bomen, vele onderwerpen die aangegeven worden niet meer te zien zijn.

IMG_0940We gaan verder en na nog een aangenaam stuk heide en bospad komen wij dan aan bij de finish. We drinken met zijn allen nog wat en we spreken af om ‘s avonds nog wat te gaan eten bij de Italiaan Brutus.

Hier ontmoeten wij Gon, die dit jaar jammer genoeg niet kan mee lopen, maar wel gezellig uit eten mee kon. Dit was een zeer goed afsluiting van een leuke en af en toe hilarisch dag.

Dag 4 van de Edese4daagse

Na een goede nachtrust staat vandaag de laatste dag van deze 4daagse op de planning. De dag van Reemst. 2 jaar terug was dit de eerste dag en ik weet nog hoe diep ik onder de indruk was van al het moois wat hier te zien is. Tijdens het ontbijt regent het flink, maar goed alles wat nu valt kan straks niet vallen, bedenk ik dan maar.

Het is al dan al ook weer droog als ik het startlokaal betreed. Vandaag is eveneens Silvia aanwezig, gezellig. Ook Jan en Herman zijn naar Ede afgereisd, om met eigen ogen te zien hoe mooi het hier is. We starten, nadat de nodige foto’s zijn gemaakt, met een groepje bestaande uit : Jannie, Silvia, Ineke, Wim, Jan, Herman en ondergetekende.

20140901_141133000_iOS

Het tempo word er flink ingezet en als Jannie en ik weer eens achterblijven om uitgebreid een foto te maken halen we de rest niet meer in. Ach, bij de rust wachten ze wel en wij gaan op het gemak verder met het maken van de foto’s. Ook de Kreelseplas slaan we niet over.  Als we op 400 meter voor de rust zijn krijgen we een telefoontje van Trudy, dat Will ook gestart is en zijn best doet om ons in te halen.

IMG_0960Net als wij dan ook bij de rust aankomen gaat het wat regenen, we proberen eerst nog met zijn allen om dicht bij elkaar onder de parasols te kruipen, maar uiteindelijk besluiten we maar om in het bijgebouw te gaan zitten. Hier nemen we uitgebreid rust. Buienradar word druk bestudeert, we wikken en wegen wat af. Ineke en Herman besluiten om te gaan vertrekken. De rest van het groepje wacht rustig op Will, die we uiteraard ook nog even een (lange)rust gunnen. Het is dan ook bijna een uur verder voor we, verpakt in poncho’s,  paraplu’s en regenjassen, verdergaan.

We wandelen verder over glibberige modderpaadjes, verzopen grasvelden en natte zandpaadjes. Ondanks deze ontberingen is de sfeer heel gezellig. Jannie en ik hebben het fototoestel maar opgeborgen en raken nu dan ook niet achterop.

Het tempo is er behoorlijk goed ingezet. Hoe mooi het hier ook is, zo door de bossen en heide, dankzij al die nattigheid wat maar blijft vallen, hebben we er niet veel oog voor. (Wanneer het gouden tientjes had geregend, was het verslag vast heel anders geworden) Als we bij de tweede rust aankomen, is het er binnen zo druk dat we toch maar buiten in de regen rust houden. Deze rust duurt daarom ook beduidend korter dan de eerste rust van vandaag.

Het is nog maar 3,5 km na de finish, het tempo word er weer stevig ingezet, we hebben wel genoeg van al dat water. Af en toe een hoek afsnijden en dan weer een flink rondje omlopen vanwege niet te belopen paden komen we dan toch weer aan bij het startbureau.  Nadat we ons hebben afgemeld, ik mijn drietje heb gekregen en Trudy hebben bedankt voor haar goede zorgen nemen we nog een afscheidsdrankje aan de bar, waar de tocht van de afgelopen dagen maar zeker die van vandaag nogmaals word door genomen. De conclusie luidt: degenen die 4 dagen liepen hebben maar 25% regen gehad, degenen die alleen deze zaterdag liepen maar liefst 100 %.

 

 

By laris | Posted in Loopverslagen | Both comments and trackbacks are currently closed.

Tagged: , , , , , , , , , ,  • Waanzinnig leuk verslag! Ik heb het weer helemaal opnieuw beleefd! Er staan zelfs dingen in die ik helemaal niet vermeld heb in mijn eigen verslag, toppie hoor!!! Ik heb genoten van deze vier dagen ook door jouw gezelschap, bedankt!

  • Wat heb je het leuk geschreven :)