Jul. 26.

5/6 juli 2014 KM Someren. Het onmogelijke, mogelijk gemaakt.

Een Loopje genomen in: Someren

Het loopje duurde in km: 80

De tijd was: 18.56

De organiserende instantie: Joek

Totaal aantal km: 4454

De verzorging was: prima

 

Op mijn vraag, Sabine wat dacht je van Someren? is het antwoord: Oeps, dat is sneller dan gedacht, maar ik vind het prima. Tijdens het wandelen de laatste weken, kregen we het idee dat een Kennedymars (KM) wel zou lukken. Nu zijn er 2 KM’s die qua plubliek echt fantastisch zijn om mee te maken. Die van Someren en die van Waalwijk. In eerste instantie lijkt ons die van Waalwijk meer geschikt, maar dan ben ik net op vakantie. Na overleg word het dus Someren.
Nu kan ik best wel 40 km een rolstoel duwen maar 80 km lijkt mij toch ook wel wat veel. Als ik aan mijn wandelmaatjes Arjan en Carla vraag of zij Someren gaan lopen en vertel dat Sabine en ik ook mee willen gaan bieden ze spontaan hun hulp aan. Ook Kenneth die ik tijdens het wandelweekend in Schiedam tegen kom, biedt spontaan aan om te helpen. Helemaal tof van ze. Er is veel overleg met alles en iedereen en de organisatie, maar uiteindelijk staan alle seinen op groen. We gaan het doen. Al we dit aan andere vertellen zijn de reacties heel verschillend, soms ongeloof, dan weer veel toitoi en succes, maar ook een veel voorkomende reactie is dat dit eigenlijk niet mogelijk is. We zullen het zien.

camping
Het voordeel van deze KM is dat de start ‘s avonds om 22.00 uur is. We hebben zaterdag dan ook alle tijd om rustig met de caravan naar de camping te rijden, alles te installeren, een dutje te doen, wat te eten en na een douche ons naar het startbureau te begeven. Van de vorige keren weet ik nog dat parkeren P1 het dichtsbij is. Daar de rolstoel niet in de pendelbusjes kan, is dit voor ons het handigst. Op de parkeerplaats zelf mogen wij vooraan naast de weg staan zodat de rolstoel niet over het gras heen geduwd hoeft te worden. Toch fijn dat mensen met je mee willen denken.

Als we ons aanmelden bij het startbureau zien we hier Wil staan. Ook Zoefsloef zijn we nu al tegengekomen. Nadat we de bagage hebben afgeven, worden we door de organisatie begeleid naar de start. Wij mogen vooraan starten, de controle tijden zijn namelijk in het begin vrij strak. Het is reuze gezellig in het snelle Jelles vak. We praten bij met Coert, leren Jack in het echie kennen en ook sommige wandelaars van Schiedam zie ik. Carla en Arjan staan een kleine stukje naar achteren in de rij. Zij zullen ons na het starten wel inhalen. Als we verder naar achter kijken, zien we o.a. Bertus, Dirkie, Eelco, Adriaan, Monique en Kenneth staan.

starta
Het is 22.00 precies als het startschot klinkt en wij mogen vertrekken. We starten voor het eerste rondje van 13km rond Someren. We hebben pech, want net nadat we gestart zijn begin het te regenen. Dit is wat minder. Na ongeveer 2 km worden we ingehaald door Arjan en Carla en nog iets later heeft ook Kenneth ons bijgehaald. De groep van 5 is compleet. De route gaat ook langs de camping waar Sabine en ik overnachten. Als de mensen van de camping ons zien worden we luidkeels aangemoedigd. Erg leuk van ze.
Na een uurtje of 2 wandelen stopt het eindelijk met regen, het blijft echter nog zo klam dat de kleding haast niet droogt. We wandelen verder en na 13km hebben we het eerste rondje erop zitten. Er is stevig doorgewandeld: 5,7 km lopen we gemiddeld. We willen echter nog even flink doorstappen, omdat de controleposten in het begin erg strak zijn. Ook is er toch geen zitplek dus we gaan snel weer verder. Op naar de post in Lierop. Deze zit op 19km. Hier nemen we in een café wel even rust. We eten en drinken wat, bezoeken het sanitair en nadat Sabine het bijna voor elkaar krijgt om met stoel en al om te vallen, gaan we weer verder.
We gaan richting Mierlo. Onderweg vind ik het aan de kant wel iets stiller dan andere jaren, maar we hebben de grootste lol onderling. Het fantasiehuis waar we met zijn allen willen gaan wonen, en alleen door Bill Gates betaald kan worden, word steeds groter en gekker. 2 hobbykamers voor Sabine en Carla, een helikopterplatform voor mij, een garage voor Kenneth zijn motor en voor Arjan een kamer om te kunnen zenden, zijn nog de meest bescheidende onderdelen. Ach, we hebben veel lol en de meters gaan lekker onder ons door. Het leuke van deze route is wel dat je soms door dorpjes loopt waar we nog steeds aangemoedigd worden en dan weer de rust hebben tijdens het wandelen door het buitengebied. Op een paar kilometer voor de rust in Brandevoort, Helmond worden we ingehaald door Eelco, Dirkie en Bart. Dirkie bied aan om Sabine ook even te duwen. Sabine vind het prima en ik heb het geweten. Dirkie gooit er toch een tempo in dat we al snel de andere achter ons laten. Met we zien jullie wel weer bij de rust, rijdt Dirkie, Sabine over de wegen. Het kost mij behoorlijk wat moeite om ze bij te houden.

Foto550-4BGFOM3O
De eerste grote rust is in Brandevoort, Helmond. Dit is een nieuwe wijk die in oude stijl is opgebouwd. Bij deze rust kan je ook eindelijk bij je tas. Lekker eindelijk weer droge kleding aan. We eten en drinken wat en houden best wel lang rust. Het kan ook, we hebben 12 uur de tijd voor de volgende 40 km. Hier komen we ook Bertus, Mirjam en Zoefsloef weer tegen.

Foto550-4RSDS7RN
We gaan weer verder, de route loopt over betonnen platen langs het water. De cadans is voor Sabine blijkbaar zeer ontspannend, want hier valt ze even in slaap. Op ons gemak word er verder gewandeld. De volgende rust is op 45 km bij de kasteelhoeve in Geldrop. Hier zien we Wil. Het gaat niet zo lekker met hem en hij heeft besloten om te stoppen. Jammer voor hem, maar de gezondheid gaat voor.
Bij de volgende rust gaan we uitgebreid zitten. We halen er wat stoelen bij en vermaken ons prima. Helaas komt ook aan deze rust een eind en we gaan weer verder naar Strabrechtse heide. Ik vraag aan de vrijwilligers die daar zitten of de heide-route met een rolstoel te doen is. Want hoewel ik deze KM al voor de derde keer loop, heb ik nog niet de route over de heide gelopen. 4 jaar terug was daar de brand en 2 jaar terug te veel water. Beide keren mocht ik dus de saaie route langs de snelweg lopen. Volgens de vrijwilligers is de heide route prima te doen, dus we gaan ervoor. De heide ziet er prachtig uit, je kan ook nog goed zien waar de brand van 4 jaar terug heeft gewoed. We genieten volop.

Foto550-84LVTHEJ
Als we heide uit zijn blijken we op 55km te zijn, er is hier wel een kleine rustpost maar we lopen door, de volgende rust is weer een grote rust op 60 km in Lierop. Nu zijn we bij een tentrust, in de tent is het vrij druk maar we gaan lekker op het gras zitten. Ook nu nemen we uitgebreid rust. We hebben geen haast meer, de eerste 40 km hebben we snel gelopen zodat we nu echt rustig aan kunnen doen.

Foto550-NJVMLHX4
Nadat iedereen genoeg gerust heeft, de tassen ingeleverd zijn en het toilet met een bezoekje vereerd is, gaan we verder. Het word nu drukker langs de weg en op het parcours. De 40 km-lopers zijn er nu ook bij gekomen. We zijn onderweg naar het plaatsje Asten. Hier staat de hindernisbaan, de extra zware meters bij Peters. 2 jaar terug heb ik hem gedaan en ook dit jaar kan ik het niet laten. Samen met Arjan en Kenneth gaan wij over de hindernisbaan. Toch leuk zulk een onderbreking.
We gaan weer verder, er zit nog een pittig bruggetje in waar we over moeten, maar dan komen we in het plaatsje Someren eind. Hier is de laatste rust, we gaan dan ook nog even zitten bij een cafeetje.
Leuke mensen hier, we hoeven niet eens een wat te drinken te nemen, we mogen gewoon even lekker zitten. Top.
Nu zijn dan echt de laatste kilometers aangebroken. Mensen hebben de bomen versierd, er staan papieren schoenen met aanmoedingsteksten langs de kant, snoep, chip en komkommers worden aangeboden, en regelmatig word de nog te lopen afstand aangegeven. Nog 1 keer linksaf en dan zijn we weer op de Kanaalstraat. In de verte zien we de finish al. Met zijn vijven gaan we gezamenlijk over de finish. Het is ons gelukt, 80 km wandelen met een rolstoel is volbracht. Het onmogelijk is mogelijk gemaakt. Sabine word nog even door de plaatselijk radioverslaggever geïnterviewd en dan krijgen we onze diploma uitgereikt en de medaille omgehangen. We hebben het verdiend.

Foto550-EC8QABPU
Kenneth, Sabine en ik wachten na de finish op Dirkie, Bart en Eelco. Carla en Arjan moeten echter snel weer naar huis. We nemen afscheid van hen, en vinden een geïmproviseerd zitplekje. Het duurt nog een kleine 3 kwartier als we ook hen over de finish komen. Na alle felicitaties van en aan elkaar, vind ik het wel genoeg. We lopen terug naar de parkeerplaats. Helaas, de rolstoel heeft het de gehele route goed gehouden maar nu blijkt er een lekke band te zijn. Ach beter nu dan tijdens de KM. Dirkie is zo lief om even bij Sabine te wachten, als ik de auto ophaal. We laden alles in de auto en gaan terug naar de camping. Als we nog even de regen afwachten, komen de campingeigenaren naar ons toe. Ze hebben een presentje voor ons omdat we de KM uitgelopen hebben. Hartstikke lief van ze.
Al met al weer een bijzondere manier om een KM zo mee temaken. Als team hebben we deze KM volbracht. Een woord van dank voor de vele vrijwilligers die elke keer zo vriendelijk waren om voor ons net die stap extra te doen, zoals een invalide wc te openen, het vooraan mogen starten. Als er niet al te veel gekke dingen gebeuren staat hij voor volgend jaar weer in planning, met uiteraard ook weer overnachten op de zelfde camping.

 

De foto’s zijn geleend van Marijke en  Bertus, voor meer foto’s van de tocht kunt u hier klikken

By laris | Posted in Loopverslagen | Both comments and trackbacks are currently closed.

Tagged: , , , , , , ,



 • Ineke says:
  July 26, 2014 at 14:29 -

  Leuk om te lezen

 • Geert Zeestraten says:
  July 26, 2014 at 16:19 -

  Ik blijf het nog steeds geweldig vinden wat jullie gepresteerd hebben .
  Jammer dat ik er niet bij kon zijn …..

  • laris says:
   July 27, 2014 at 13:27 -

   Hij staat voor volgend jaar weer in de planning Geert , dus bij deze ben je van harte uitgenodigt.