Jun. 03.

24 mei 2014 : Molenwaardtocht Kinderdijk

Een Loopje genomen in: Kinderdijk

Het loopje duurde in km: 35

De organiserende instantie:  WSW Kinderdijk

Totaal aantal km: 4254

Het weekeinde van de 18de mei is er een wandeltocht in Kinderdijk. Als Sabine 2 weken ervoor belt met de organiserende vereniging, met de vraag of hier de 40km rolstoel geschikt is, krijgt ze als antwoord: Nee, in principe niet maar met een kleine aanpassing zou het moeten kunnen. Fijn, als jullie bereid zijn dat voor ons te doen, top. In het weekend erop zien we zelfs dat er speciale routewijzers zijn gemaakt. Dat is nu eens echt met ons meedenken.
Het is nog geen half 8 als wij het parkeerterrein bij IHC op rijden. Als ik ons bij de starttafel aanmeld, wordt ons verteld dat er in het begin iemand mee loopt vanwege een steile helling, ook worden de omleidingen in de route ons uitgelegd. Bij de start zien we Danyell nog even. Opa Paul is er ook, hij loopt vandaag de 20 km en kan een gezellig stuk met ons mee wandelen.

showDSCN7183
Bij IHC Kinderdijk heb ik 4 jaar gewerkt en zodoende is de dijk zelf voor mij zeer bekend terrein. Als we dijk aflopen richting de molens nemen de heren, die ons begeleiden, afscheid en gaan we gedrieën verder. De route is in dit gedeelte hetzelfde als tijdens de KM van de RWV. We lopen op een breed genoeg wandelpad met aan beide zijde het water. Af en toe is er even een stijl bruggetje maar het is allemaal redelijk gemakkelijk te doen. Als we verder wandelen komen we de routebouwer tegen en dit blijkt een oud-collega van Paul te zijn. Zo zie je maar de wereld kan soms best klein zijn.
Net voor de eerste rust zit de splitsing met de 20km route. Paul gaat op die route verder maar beloofd op ons bij de rust te wachten. Sabine en ik wandelen verder door, dankzij de KM, eigenlijk best wel bekend terrein. Leuk om dit nu overdag allemaal te zien. Wij komen ook bij de eerste rust, bij de Alblasserdamse ijsclub, aan en Paul heeft woord gehouden: hij zit op zijn gemak op ons te wachten. Nadat ook wij wat gegeten en gedronken hebben gaan we verder. Ook hier is er met ons meegedacht en krijgen wij een andere route aangewezen. In plaats dat benedendijks door een bospaadje wandelen lopen we bovendijks op ons gemak over het asfalt.
Veel te snel naar ons zin is de splitsing met de 20 km route, en we nemen afscheid van Paul. De route gaat verder voor ons door een stuk oer-Hollandse polderlandschap. We zien nog 1 molen in de verte, en verder uitgestrekte weilanden met prachtige bermbloemen. We lopen vlak langs de Kennedymars rustplaats, De Krom, maar hier is nu geen rustplek voor ons.

showDSCN7270

Via de n481komen we aan bij een rotonde. Bij de rotonde twijfelen even. De pijl voor ons gaat door het gras maar die voor de anderen over een asfaltpaadje. De mensen van de vereniging zullen het beter weten dan wij dus hup dan maar door het gras. Het is gelukkig maar een meter of 60 en dan komt er semiverhard. Het bovenlichaam heeft weer een flinke training gehad. Als we op de route beschrijving kijken denk ik dat het nog zo 2,5km naar de rust is. Er staat daar echter ook een prima bankje en we lassen er maar even een kleine pauze bij in. Als we even later verder gaan kom ik tot de ontdekking dat het geen 2,5 km was maar eerder 0,5 km. Ach dan maar een beetje meer rusten vandaag, er zitten soms best wel zwaardere stukken in.

Bij deze rust komen Danyell weer tegen, zij vertelde ons dat het inderdaad wel klopte met de pijl. Het pad wat zij gelopen heeft was een nieuw aangelegd grindpad en absoluut voor ons niet te doen. De rustlocatie is een oude rust die de RWV vroeger tijdens de KM gebruikte, grappig om hem nu eens overdag te zien. We nemen toch maar even een boterhammetje en na een bezoek aan het sanitair gaan we verder. Achter de rust ligt het Alblasserbos en jawel daar mogen we door heen. Ook hier is de route weer voor ons aangepast. We genieten volop van het bos waar we een hilarisch momentje bij de bruggetje hebben. Als we het bos uitlopen zijn we bij de A15 beland. Het gedeelte wat nu volgt loopt lekker gemakkelijk, het is geasfalteerd en er zit wel even een viaduct in maar voor de rest loopt het prima.

showDSCN7324
We mogen nog een klein stukje bos, met aan het eind een gemeen graspaadje omhoog , voordat we weer bij de rust van de ijsvereniging zijn. We drinken en eten nog maar eens wat en gaan dan op weg. De route gaat nu verder langs de wereld beroemde molens. Het is gelijk een stuk drukker nu en zeker op het eind als we over de Molenkade lopen stikt het van de toeristen. Net voor we bij het gemaal zijn, is er nog een souvenirwinkel, waar ik een koelkastmagneetje voor een collega van me koop. Mijn smaak is het niet maar zij is er blij mee.
Nog een klein stukje en we zijn weer terug bij het startbureau. We bedanken de verenging hartelijk voor alles wat zij voor ons hebben gedaan, zoals een aangepaste routebeschrijving, speciale gemaakte pijlen en de begeleiding die wij in het begin kregen. Een hele dikke pluim mag hier wel voor gegeven worden. Na nog wat te hebben gedronken breng ik Sabine naar huis en zit deze Top wandeldag er weer op.

De foto’s mocht ik weer heel vriendelijk van Danyell lenen.

By laris | Posted in Loopverslagen | Both comments and trackbacks are currently closed.

Tagged: , , , , , • Leuk verslag is het weer geworden, alleen in je bovenste regel staat 25 km en dat is toch echt een uurtje of 2 langer ;)

  groetjes sabine

 • Ineke says:
  June 4, 2014 at 11:51 -

  Wat voor hilarisch momentje was dat dan, bij de brug?? En dat grindpad hebben Leo en ik niet gezien, gelukkig! Wel jammer dat we jullie niet gezien hebben, wij startten dan ook vrij laat….
  Wel een top vereniging, die de moeite heeft genomen de route aan te passen op jullie wens!! Zo zouden er meer moeten zijn!

 • laris says:
  June 4, 2014 at 23:45 -

  Aangepast hoor sabine, het waren der tenslotte ook echt wel 35