Apr. 28.

25/26 april 2014: KM RWV Ridderkerk-Dordrecht-Ridderkerk

Een Loopje genomen in: Ridderkerk/Dordrecht

Het loopje duurde in km: 80

De organiserende instantie:  RWV

De verzorging was: Prima

Totaal aantal km: 4110

 

Carla, Arjan,Larissa, Rob, Inke, Erik

Wil, Carla, Arjan, Larissa, Rob, Ineke, Erik

Het was een week met onverklaarbare pijntjes, vaak het weerbericht studeren en bij de boodschappen maar gelijk wat chocolade kopen. Vrijdagavond om 23.00 uur start namelijk de Kennedymars (KM) van de RWV. 80km wandelen en dit dan binnen 18 uur. Het is net 22.30 als ik het startbureau De Fakkel in Ridderkerk binnenloop. Ik had me al vooringeschreven dus het is een kwestie van de papieren ophalen en dan alle bekenden te gaan ontmoeten. Als het 22.50 is gaan we naar buiten waar Gijs het inleidende praatje houdt, wat ik echter niet hoor want we zijn nog druk bezig met het maken van foto’s en zo. Om klokslag 23.00 uur mogen we dan vertrekken.
Deze KM staat bekend om zijn snelle lopers en dat is ook gelijk te merken, het tempo word er gelijk goed ingezet. Helaas ben ik een langzame starter dus dit eerste uurtje kost altijd wat extra energie. We lopen al snel achteraan met een groepje bestaande uit Arjan, Carla, Geert, Ineke, Rob en ondergetekende. De route gaat door Ridderkerk, langs de rand van Hendrik Ido Ambacht om via de Brug over de Noord in Alblasserdam te komen.
De eerste verzorgingspost (VP) is dit jaar niet bij de brandweer maar bij buitensportwinkel Antilope. De mensen van deze shop zijn zo vriendelijk om hun winkel voor ons open te stellen, zodat we ook nog even van het toilet gebruik kunnen maken. Als extraatje krijgen we in het kader van de Kennedymars nog een mars mee, met daarop een ondersteunend woord en een leuke aanbieding. We lopen verder, een stukje Alblasserdam door, over de Kinderdijk naar de wereldberoemde molens. Ondanks dat ik 4 jaar lang op Kinderdijk heb gewerkt en het nu donker is blijft het toch een mooi gezicht zo met al die molens. We komen bij de tweede VP aan en ja we lopen echt als laatste. We nemen even wat te drinken en gaan weer verder.
Het gedeelte wat nu komt is eigenlijk 1 lange weg. Het is wel een slingerweggetje en dat maakt dat je er eigenlijk niet zo veel erg in hebt. Samen met Ron en Ineke halen we herinneringen op aan de KM van 3 jaar terug. Aan het einde van dit gedeelte zien we Gijs en Ardie staan die ons veilig over het kruispunt heen loodsen. We komen aan bij de eerste grote rustpost. Hier kunnen we over onze tassen beschikken. Ik eet wat en drink wat, stel iedereen via FB op de hoogte en na een wc bezoek gaan we weer verder.
Het volgende stuk gaat door het Alblasserdamse bos, de bepijling is gedaan met rode lampjes en valt zeer goed op. Zelf heb ik geen lampje bij me, maar gelukkig ziet Arjan in het donker beter dan ik. Gezellig beppend laten we het bos achter ons en mogen we de A15 oversteken om verder te wandelen in Papendrecht.

Nadat we bij de benzinepomp de volgende VP hebben gehad gaan we via de Sliedrechtse spoorbrug naar Dordrecht toe. Dit vind ik zelf altijd een leuk stukje, zo net na de brug. Even verder op krijgen we dan de beroemde grasdijk. Sommigen van ons zie ik verliefd naar het stukje asfalt naast de dijk kijken, maar zelf kan ik hier wel van genieten. Aan het einde staat dan wederom een VP waar we lekker wat fruit krijgen. De tocht gaat verder over dijken en door de wijk De Hoven om dan langs de watertoren bij de grote rust in Dordrecht te komen. Hier kunnen we ook weer over onze tassen beschikken.
Tijdens het gedeelte in Papendrecht had ik een beetje last van mijn kuit. Nu is er dit jaar de mogelijkheid om van een masseur gebruik te maken, helaas zie ik hem niet en ach zoveel last heb ik nu ook weer niet. Net als we willen vertrekken zie ik de masseur wel en ik maak gelijk een afspraak om mij bij de volgende grote rust op 60 km even te laten masseren. Onder de klanken van giddy up go verlaten wij de rustpost en beginnen aan het 2de gedeelte van deze tocht.

100_0061Ik zelf woon in Dordrecht en dit gedeelte van de route is mij zeer bekend. We wandelen via het Dubbeldampark, het fietspad langs de rondweg, door de tunnel heen naar de Naussauweg. Hier is ook de Dordrechtse begraafplaats en ik neem even een kleine d-tour om het graf van mijn vader te bezoeken. De groep heb ik al weer voor het Weizigtpark ingehaald. Hans, de pijlophaler, heeft zich ook bij ons aangesloten. Hij zal de rest van de KM bij ons in de buurt zijn. We komen langs een speeltuintje en Ineke en ik kunnen het niet laten om even te gaan schommelen, het kind in ons is weer helemaal tevreden als we verder lopen na de VP onder de Zwijndrechtsebrug. Hier krijgen we dan de beroemde soep van Gijs met de ballen van Astrid. Carla loopt even niet meer zo lekker en gaat al vast vooruit. Net op het punt dat wij willen vertrekken gaat de bel dat de brug omhoog gaat. Een verplichte extra rust zo van een minuut of 10.
We mogen dan nu ook eindelijk de brug over en passeren de A16 waar we verder lopen via de Lintsedijk. We zijn al bijna de Lintsedijk af als we Carla weer inhalen. Zowel zij als Ineke hebben het zwaar. Bij VP het Weetpunt word ons verteld dat we als we dit tempo blijven lopen we in totaal nog 5 kwartier aan pauze hebben. Dit valt de dames behoorlijk tegen. De route loopt verder over een schelpenpad, langs de Maas. Dit is nog steeds een druk bevaren route, wat vandaag echter wel wat tegen valt. Als we verder gaan begin ik eens te rekenen, Hans blijkt dit ook gedaan te hebben en wij komen tot de ontdekking dat de 5 kwartier niet kan kloppen. Het is eerder een kleine 3 kwartier aan pauze die we hebben. Als we dit bij de volgende VP aan de dames melden zijn ze niet echt blij. Samen met Arjan probeer ik Carla te ondersteunen, Ineke heeft een muziekje opgezet. Ze hebben het allebei echt zwaar.

10155749_400273136777654_2526663224641239547_n

Met Ineke op de schommel.

We wandelen verder door het maasgebied en over de Heijenoordtunnel. Tot mij grote verbazing zie ik opeens wandelaars voor ons lopen. Mijn mond valt pas echt open als het blijkt dat 1 van deze wandelaars Marcel Dekker is. Die loopt anders nooit zo in de achterhoede. Het blijkt echter dat Marcel heel lief een debutante aan het begeleiden is.
Op zo’n km voor de laatste grote rust komen Gijs en Ardie aan gefietst. Fijn om hen weer te zien. Ze fietsen met ons mee, het blijkt dat ook zij overlegd hebben hoe weinig tijd wij nog hebben. Ze vertellen ons dat de pauze nu 10 minuten mag duren. Als we aankomen staat Danyell al met haar fototoestel gereed en samen ga ik met Geert, arm in arm, op de foto.

Foto550-S4R4XIP8

Met Geert gearmd bij de laatste rustpost

 

De masseur staat al op mij te wachten, maar daar ik eigenlijk geen last meer heb en Carla het harder nodig heeft, besluiten we dat hij de minuten die hij heeft aan Carla zal besteden. Tot groot plezier van mij maar zeker van Ineke staat ons wandelmaatje Silvia met Marko bij de rust. Silvia loopt de laatste 20 km met ons mee. We babbelen nog even, maar al vlot horen we de stem van Gijs zeggen dat het tijd is. De tassen worden weer in geleverd en we gaan op weg voor de laatste 20 km.
Carla voelt zich na de massage een stukje beter. De route gaan nu verder door de Carnisse Grienden en daar komt Carla tot ontdekking dat wij de zelfde pasmaat hebben. Ze vind het prettigst om precies achter mij aan te lopen , en het mag er voor een ander misschien wat vreemd uitzien maar de ganzenpas houden we een lange tijd aan. Aan het einde van de grienden zit Gijs als een levende bepijling. We mogen nog een stukje over het gras en schelpenpad lopen. Hierna komt er een lang stuk door de polder, niet echt mijn favoriete onderdeel van het parcours, maar ook dit word beslecht en we komen bij de 1 na laatste VP aan.
We drinken en eten nog wat, en na het hoffelijke gedrag van Gijs (hij houd het poortje naast het wildrooster voor ons open) gaan we weer verder. Carla en ik lopen wederom in ganzenpas verder. Als we een tijdje zo lopen merk ik dat Carla het toch weer moeilijk krijgt. Haar ademhaling is vrij snel. We gaan nu maar eens liedjes zingen. Het repertoire is echter niet groot maar ach dan zingen we maar een sinterklaas liedjes afgewisseld met klein, klein kleutertje en tot aan het Wilhelmus toe. Carla is net zo toondoof als ik en bij de anderen is het niet veel beter. Het geeft niks, de kilometers worden zo beslecht. Je merkt wel dat het later op de middag word, de temperatuur daalt en Ineke heeft het mede door de vermoeidheid erg koud. Gelukkig heb ik nog een jas in mijn heuptasje zitten, die ze kan lenen. Dit voelt toch een stukje prettiger voor haar aan.
Na nogmaals een schelpenpad te hebben gehad komt dan de laatste VP. Ook hier houden we even pauze, het is al duidelijk dat wij het niet binnen de 18.00 uur gaan halen. Daar een KM eigenlijk binnen de 20 uur gewandeld moet worden, is dit niet heel erg. Zelf baal ik wel een beetje.
We gaan weer verder voor het laatste stukje, langs knooppunt Ridderkerk, wat ik toch wel leuk vind om zo te zien, normaal gesproken rij ik hier met 100km per uur overheen, nu zie je toch eens op een hele andere manier. Nog even de brug over de A16 over waar Ger ons al tegemoet komt lopen en dan beginnen we aan het laatste stuk. Daar komt ook Ardie ons al tegemoet en na nog eens 100 meter zie ik Gijs met Sabine en Mar. Leuk dat ze ons komen binnen halen.

50??? 80 zullen ze bedoelen!

50??? 80 zullen ze bedoelen!

.
Het is 18uur en 8 minuten geleden dat ik aan deze tocht ben begonnen en het einde is daar. De finish is wederom gehaald, mijn 10de KM is in de pocket. Mijn moeder staat al op mij te wachten. We drinken nog even wat, feliciteren elkaar met de KM en dan stap ik lekker bij mams in de auto terug naar huis. Weer een ervaring rijker.

De foto’s zijn geleend van Danyell, Mar en Arjan.

 

By laris | Posted in Loopverslagen | Both comments and trackbacks are currently closed.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , • Wat een leuk verslag, ik beleefde deze monstertocht weer helemaal opnieuw! Deze KM was zwaarder dan ooit maar mede dankzij jouw stutten heb ik het weer gered! Bedankt maatje!!!

 • Moet zijn steun! Grrr…..woordenboek!

 • Coert Peeters says:
  April 29, 2014 at 18:52 -

  Leuk verslag Larissa,

  ik wist helemaal niet, dat er in de KM van de RWV zo hard werd gelopen? Nooit wat van gemerkt……

 • Carla Lukken says:
  April 29, 2014 at 22:00 -

  Super om te lezen Larissa en ook natuurlijk dat ik een stuk met je in de ganzepas heb mogen lopen ;)

 • Geert Zeestraten says:
  April 29, 2014 at 22:21 -

  Weer leuk geschreven Larissa, al lezend komen de emoties weer bovendrijven .
  Gelukkig kan niet iedereen tussen de regels lezen , maar uiteindelijk was het weer een mooi tochtje.